Sanayi Üretimi Endeksi 2013 Yılı Düzeyine Geriledi

Sanayi üretimi endeksi (takvim etkisinden arındırılmış) Nisan’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31.4 azaldı. Benzer şekilde aylık bazda mevsim etkisinden arındırılmış serinin de yüzde 30.4 azaldığı görülüyor.

Öncü göstergeler, Covid-19 salgını ile beraber alınan önlemlerin Nisan’da iktisadi faaliyette sert düşüşe neden olduğunu ortaya koymuştu. İstanbul Sanayi Odası İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayi kapasite kullanım oranı, reel sektör güven endeksi ve diğer sektörel güven endeksleri ekonominin geneline yayılan sert daralmanın habercileriydi.

Örneğin PMI, Mart ayında 48.1 olarak ölçülen düzeyinden benzeri görülmemiş oranda gerileyerek Nisan’da 33.4’e düşmüştü. Bu aynı zamanda son 11 yılın, bir başka ifadeyle küresel finansal krizden beri, en yüksek oranda gerilemeye karşılık gelmekteydi. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), Nisan’da bir önceki aya göre göre 14.3 puan azalarak yüzde 61.9 ile tarihi en düşük seviyesine inmişti. Bundan önceki en düşük seviyeyi 11 yıl önce, 2009 yılında, yine bir Nisan ayında 62.0 değeri ile görülmüştü.

Sanayi üretimi endeksinin detaylarında yıllıkta tüm alt gruplar gerilerken en fazla azalış yüzde 49.3 ile dayanıklı tüketim malı grubunda oldu. Onu yüzde 42.9 ile sermaye malı grubu takip etti.  Aylıkta da benzer tabloyu görmekteyiz; dayanıklı tüketim malı grubu yüzde 41.7, sermaye malı grubu yüzde 40.2 azaldı.

İktisadi faaliyet kollarına göre ise takvim etkisinden arındırılmış verilerde tıpkı bir önceki ay olduğu gibi otomotiv sektörü üretimi yüzde 77.6 ile en fazla azalışın yaşandığı grup oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış seride 24 sektörün tamamının daraldığını görmekteyiz.