Popülist liderler kaybediyor

Rusya’da iktidardaki BirleÅŸik Rusya Partisi, Pazar günü belediye meclisi için yapılan ve protestolar sonrası kritik bir önem kazanan seçimlerde önemli kayıplar yaÅŸadı.
Oyların hemen tümü sayılırken, BirleÅŸik Rusya Partisi’nin 45 sandalyeli Moskova parlamentosundaki (Moskova Duması) üyeliklerinin neredeyse üçte birini kaybettiÄŸi ama hala 26 sandalye ile çoÄŸunluÄŸunu koruduÄŸu hesaplanıyor.
Muhafeletten bir çok ismin adaylıklarının reddedilmesine karşın Komünistler, bağımsızlar ve diğer gruplar meclise girdiler.
Muhalif adayların seçime katılımının engellenmesi, Ağustos ayında kitlesel gösterilere yol açmış, yerel seçimin öneminin arttığı yorumu yapılmaya başlanmıştı.
Gösteriler sırasında binlerce kişi gözaltına alınmış ve çevik polis güçleri aşırı güç kullanmakla suçlanmıştı.
Birleşik Rusya partisi, 2001 yılında Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kuruldu. Şu anda ise başında Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev bulunuyor.
Muhalefet stratejisi: Akıllı oylar
BBC Moskova muhabiri Sarah Rainsford, Birleşik Rusya Partisi adının topladığı antipati nedeniyle bazı adaylarının, bağımsız olarak seçime girdiğini aktarıyor.
Partiye en büyük darbelerden biri de Moskova’daki BirleÅŸik Rusya grubunun lideri Andrei Metelsky’nin seçilememesi oldu.
Komünist Parti’nin 13, liberal Yabloko ve Sadece Rusya adlı sol partinin den 3’er sandalye almaları bekleniyor.
Muhalefet lideri Alexey Navalny, muhalif adaylara kapsamlı engelleme yapılınca “akıllı oy kullanma” stratejisi geliÅŸtirdi.
Navalny’nin ekibi bağımsız aday olan BirleÅŸik Rusya adaylarını teÅŸhir etti ve onlara rakip olanlar arasında ÅŸansı en yüksek olana oy verilmesi için kampanya yürüttüler.
Muhalefet lideri Alexey Navalny, sonucu “harika” diye niteledi.
Devlet denetimindeki medya ise Moskova Duma seçimi sonuçlarını hükümetin kazanımı olarak verdi.
Katılım ise yüzde 22 gibi çok düşük bir düzeyde gerçekleşti.
Rusya’nın diÄŸer bölgelerinde sonuçlar nasıl?
Moskova’nın tersine BirleÅŸik Rusya partisi adayları 8 Eylül yerel ve bölgesel seçimlerinin kazananı oldu.
Resmi olmayan sonuçlara göre Rusya’yı oluÅŸturan 16 bölgede valilikleri kazanmış gibi görünüyorlar.
BirleÅŸik Rusya Partisi 2001 yılında Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’i desteklemek üzere kuruldu ama son aylarda partinin desteÄŸinde bir düşüş görülüyor.

Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov seçimlerle ilgili olarak “Bütün olarak bakıldığında BirleÅŸik Rusya’nın kampanyası ülke çapında çok çok baÅŸarılı görünüyor” diye konuÅŸtu.

“Bazı yerlerde daha çok bazı yerlerde daha az sandalye aldık” diyen Peskov, partinin siyasi liderliÄŸini gösterdiÄŸini de söyledi.
Moskova Duma seçimlerindeki önemli sandalye kaybı sorulduÄŸunda Peskov “Sonuçlar tam tersini gösteriyor. Siyasi yorumcuların ‘protesto oyu verilecek’ ÅŸeklindeki bütün teorileri boÅŸ çıktı” diye yanıtladı.