‘Plastik yaÄŸmuru’ doÄŸayı tehdit ediyor

Ä°nsanların doÄŸaya verdiÄŸi maddi zararlar gün geçtikçe büyüyor. Bilim insanları son zamanlarda artan “plastik yaÄŸmurları” konusunda uyarıyor. YaÄŸmur suyuna karışan plastik atıkların deniz ve kara canlılarına verebileceÄŸi zarar endiÅŸe uyandırıcı.

Amerikalı bilim insanlarının Science dergisinde yayımladığı bir çalışmaya göre ABD’de bazı bölgelerde, yaÄŸmur sularına karışan bin metrik tona varan mikroplastik partikül tespit edildi, bu da yaklaşık 120 milyon plastik ÅŸiÅŸeye tekabül ediyor.

ABD’nin 11 korunaklı bölgesinde yapılan araştırma, yağmurun oluşması için atmosfere karışan mikroplastik partiküllerinin inceleme alanlarındaki milli parklara yağdığını ortaya koydu.

Yağmur suyuna karışan plastiğin nereye düşeceği belli değil

Utah Ãœniversitesi‘nden araÅŸtırmaya katılan Janice Brahney bu süreci “plastik sarmalı” diye nitelendiriyor.

Plastiklerin parçalanarak, geri dönüşerek ve atmosfere karışarak bu sarmalın içinde kaldığını söyleyen Brahney’e göre, plastiğin bu yolculuğunun ne kadar sürdüğünü ve menzilinin genişliğini kimse bilmiyor.

Brahney, “Hemen hemen her örnekte küçük, renkli, parlak plastik kalıntıları görmek bizi gerçekten ÅŸaşırttı” diye konuÅŸtu.

Bu küçük plastik kalıntıları atmosfere yükselerek okyanus ve karadaki doğal yaşam alanlarına yağmur suyu ile birlikte düşerek canlılar ve toprak için büyük bir risk teşkil ediyor.

Plastik kirliliği, okyanusları tehdit eden etkenlerin başında geliyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre de her yıl ortalama 8 milyon ton plastik, okyanus sularına karışıyor.

Bu durumun devam etmesi halinde, 2025’e kadar her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik olacağı, 2050 yılında ise deniz ve okyanuslardaki plastik miktarının, deniz canlılarını geçeceÄŸi öngörülüyor.

Yunuslar, balinalar ve su kuşları, doğada yok olması onlarca yıl alan plastik parçalarını yiyecek sanıp tüketiyor. Plastik kirliliği, çöpleri gıda zanneden deniz canlılarının boğulmasına ya da plastik parçalara takılarak ölümü beklemesine yol açıyor.