Oxfam: Yarım milyar insan yoksullaÅŸabilir…

Oxfam’ın raporuna göre acil önlem alınmaması halinde dünyada yarım milyarı aşkın insan daha yoksullukla karşı karşıya kalacak. Örgüt, yoksul ülkeler için 2,5 trilyon dolarlık yardım çağrısında bulundu.

Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam, acil önlem alınmazsa dünyada yarım milyar insanın pandemi nedeniyle yoksulluÄŸa sürüklenebileceÄŸi uyarısında bulundu. Örgütün “Yoksulluk yerine onur” adlı raporu, pandemi nedeniyle ekonomilerin felç olduÄŸu bu dönemin, 2018 verilerine oranla dünyadaki yoksullukta yüzde 6-8’lik artışı beraberinde getirebileceÄŸine iÅŸaret ediyor.

King’s College London ve Avustralya Ulusal Ãœniversitesi’nin Oxfam için hazırladığı raporda bu durumun yoksullukla mücadelede 10 yıllık bir gerilemeye neden olabileceÄŸi, bu gerilemenin Sahra Altı Afrika, OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika’da 30 yıla kadar çıkabileceÄŸi belirtildi.

Virüsün neden olduÄŸu resesyon sonucu gelirlerde görülecek yüzde 20’lik bir düşüş, rapora göre dünyada 548 milyon kiÅŸinin daha günlük kazancının 5.50 doların altına inmesi anlamına geliyor. Bu miktar, Dünya Bankası’nın orta üstü gelirli ülkeler için belirlediÄŸi uluslararası yoksulluk sınırı.

“Sadece ÅŸirketleri kurtarmayın” uyarısı

Oxfam Almanya Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Marion Lieser, “G20, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) bir an önce bir kurtarma paketi için çalışmalara baÅŸlamazsa pandeminin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının özellikle yoksul ülkelerde korkunç boyutlara varabileceÄŸini” söyledi. 2008 krizinden ders çıkartılması gerektiÄŸini sözlerine ekleyen Lieser, “Yalnızca ÅŸirketlerin kurtarılması deÄŸil, halkların da geniÅŸ ölçüde desteklenmesi” gerektiÄŸine dikkat çekti.

Oxfam, yoksul ülkeler için bu baÄŸlamda 2,5 trilyon dolarlık bir yardıma gereksinim olduÄŸunu belirtti. Dünya liderlerine “herkes için acil yardım paketi” çaÄŸrısı yapan örgüt, bu çerçevede nakit para yardımlarının yanı sıra, kırılgan küçük iÅŸletmelerin desteklenmesini ve yoksul ülkelerin 2020’deki borç ödemelerinin toplam 1 trilyon dolarının derhal iptal edilmesini talep etti. Örgüt, örneÄŸin Gana’nın 2020’deki dış borçlarının iptal edilmesi halinde, hükümetin ülkedeki 16 milyon çocuk, engelli ve yaÅŸlıya altı ay boyunca ayda 20 dolarlık nakdi yardım yapabileceÄŸine dikkat çekti.