Orta Doğu’da İlk: Lübnan’da Yeni Kabinenin Yüzde 30’u Kadın

Lübnan’da kurulan yeni hükümet, hem kadın bakanların sayısı hem de Savunma Bakanlığı makamına bir kadının getirilmesiyle Orta Doğu’da ilklere imza attı.

Ülkedeki mezhep eksenli Müslüman ve Hristiyan siyasi grupların oluşturduğu 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti, ekonomik kriz üzerine başlayan ülke genelindeki protestolardan sonra 29 Ekim 2019’da istifa etmişti.

Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin oluşturduğu 8 Mart Bloku’nun destekleriyle 19 Aralık 2019’da hükümeti kurma görevini alan eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab, önceki gün 20 üyeden oluşan kabinesini açıkladı.

Hassan Diyab, hükümeti kurma çalışmalarına başladığı ilk günlerde, protestocuların talepleri doğrultusunda küçültülmüş ve kadın bakanlara yer verilen bir kabine kuracağının sinyallerini vermişti.

Kabinenin yüzde 30’u kadın

Yeni kabine, kadın bakanların sayısı ve makamı açısından hem Lübnan hem Orta Doğu siyasetinde bir ilki oluşturdu. Yeni hükümet, yüzde 30 oranında kadınlardan oluşuyor.

Savunma Bakanlığı makamına bir kadının getirilmesi de Ortadoğu’da bir ilk. Başbakan Yardımcısı olarak da görev yapacak Zeyne Aker Adra’nın yanı sıra kabinede yer alan kadınlar şöyle:

Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Gençlik ve Spor Bakanı Fertinye Uhanyan, Adalet Bakanı Mari Kloud Necm, Çalışma Bakanı Lemya ed-Duveyhi ve Göçmen Bakanı Gada Şureym.

Nalan Yazgan: Kabine protestocuların talebini şimdilik karşılıyor

Sputnik’e konuşan Lübnanlı gazeteci Nalan Yazgan, öncekilerden farklı olarak akademisyenler, danışmanlar ve profesyonellerin meydana getirdiği bu yeni kabinenin, akademik geçmişleri olan, herhangi bir siyasi partiyle doğrudan bağlantısı olmayan genç isimlerden oluştuğunu, bunun da sokaktaki protestocuların yolsuzluğa bulaşmamış yeni yüzler talebini kısmen karşılamış göründüğünü belirtiyor:

Oluşturulan kabineyi ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun ‘Hizbullah hükümeti’ diye adlandıramadığını belirten Yazgan, protestolar tamamen bitmemiş olsa da boyutlarının küçüldüğü ve yeni hükümete en azından zaman verileceğinin görüldüğünü dile getiriyor:

“Sokaktaki insanlar da biraz buna tepkili. Kimse niye buradayız diye sormuyor, taleplerimizi yerine getirmeye çalışmıyorlar diye isyan ediyorlar. Ama aslında şu anda bakanların hiçbirisi daha önce milletvekilliği yapmamış ve hepsi yeni yüzlerden oluşuyor. Yaş ortalaması da oldukça genç. Daha önceki başbakan adayları konuşulmuştu, Muhammed Safadi gibi. Mişel Avn ve Nebih Berri ile birlikte yaş ortalaması Lübnan’ın bağımsızlığı kazanmasından daha fazlaydı.”

Yeni kabine teknokrat ve genç yüzlerden oluşuyor

“Yeni kabinede gerçekten genç yüzler, birkaç tanesi daha önce danışman olarak ama çoğu akademisyen ve daha önce siyasete bulaşmamışlar. Yani daha önce yolsuzluğa da bulaşmamış insanlar. Zaten en büyük taleplerden biti de yolsuzluğa bulaşan siyasilerin yargılanması ve paraların bir şekilde onlardan geri alınması. Dolayısıyla aslında bu kabine oldukça mantıklı duruyor şimdilik. Ama 8 Mart hareketinden oluşmuş, Hizbullah ve müttefiklerinden oluşmuş bir kabine. Lübnan’ı temsil etmiyor diyen göstericiler de var.”

Hasan Diyab’ın hükümetin tüm Lübnan’ın hükümeti olduğunu söyleyerek Hizbullah’ın hükümeti olmadığını ifade ettiğini belirten Yazdan, protestocuların pozisyonunu şöyle özetliyor: “Göstericilerin lideri olan biri şöyle bir teklifte bulundu. 30 gün bir süre verelim yeni hükümete, bakalım ne olacak dedi. Bu 30 gün içinde bizim taleplerimiz eğer göz önünde bulundurulmazsa, ekonomi düzelmezse, geri döneceğiz dedi.”

Kaynak: AA, Sputnik, MiddleEastEye