ODTÜ’de Onur Yürüyüşü’ne polis engeli

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) bugün 11. kez düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü’ne polis izin vermedi. Rektörlük tarafından yasaklanan yürüyüşe katılmak isteyen öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edildi. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

ODTÜ’de her yıl Haziran ayında LGBTİQAA+ bireylerin haklarını savunan Onur Yürüyüşü gerçekleştiriliyor. Bu yıl da öğrenciler, bugün saat 16:00’da kampüste buluşarak yürüyüş yapmayı planlıyordu. Ancak ODTÜ Rektörlüğü, dün öğrencilere gönderdiği bir e-posta ile yürüyüşe izin vermediğini duyurdu. Rektörlük, “Yürüyüş ısrarının devam etmesi durumunda her türlü güvenlik önleminin alınacağı” uyarısında bulundu.

Öğrenciler, rektörlük kararına rağmen bugün kampüste toplandı. Ancak okul çevresini ve içini saran polis ekipleri, öğrencilerin yürüyüş alanına gitmesine engel oldu. Öğrencilerin bir kısmı kütüphaneye yönlendirildi. Polis, henüz yürüyüş başlamadan kütüphanedeki öğrencilere müdahale etti. Bazı öğrenciler de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan öğrencilerin sayısı ve akıbeti henüz netleşmedi. Öğrenciler, sosyal medya üzerinden gözaltılara tepki göstererek, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

ODTÜ’de Onur Yürüyüşü, 2011 yılından bu yana düzenleniyor. Geçen yıl da rektörlük tarafından yasaklanan yürüyüşe polis müdahale etmişti.