Nükleer santral inşaatı başlıyor… Durdurmak için son günler!

Nükleer konusundaki skandallarıyla ünlü Rosatom Şirketi, Mersin Akkuyu’da kurmayı planladığı nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nu 3. kez Çevre Bakanlığı’na sundu.

Hükümetin ısrarlı tutumu ve ikna çabalarına rağmen, halkın itirazları ve projedeki eksiklikler nedeniyle Akkuyu santrali henüz tüm onayları alamadı. Hep beraber bu projeyi durdurabiliriz.

Yeni Çevre Bakanı İdris Güllüce; çevrenin, insan sağlığının, gelecek nesillerin felaketi olabilecek bu plana acilen dur demeli.

Rosatom’un kurmayı planladığı bu santral için daha önce 2 kez ÇED raporu hazırlanmış, ikisi de Çevre Bakanlığı’ndan geri dönmüştü. Şimdi 3. rapor da reddedilmeli, çünkü…

İstanbul ve çevresi de tehdit altında.

İstanbul ve çevresi de tehdit altında. Santralden çıkan nükleer atıklar Rusya’ya transfer edilirken boğazlardan geçecek. Dünyada her yıl, nükleer madde taşımacılığında en az iki kaza yaşanıyor. İstanbul Boğazı en tehlikeli kaza alanlarından biri.

Akdeniz foku ve caretta caretta’lar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Akdeniz foku ve caretta caretta’lar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Santralin kullandığı soğutma suyu Akdeniz’de su sıcaklığının artmasına neden olacak ve tüm deniz yaşamını tehdit edecek.

Sorumluluk alan yok..

Sorumluluk alan yok. Olası bir kazada küçük bir miktar dışında sorumluluğu alacak kimse yok. Kaza olursa milyonlarca dolar halkın yani senin cebinden çıkacak. Rosatom’un ise hiçbir sorumluluğu yok.

Türkiye nükleer istemiyor.

Türkiye nükleer istemiyor. Türkiye’nin %64’ü nükleer santral istemezken, %82’si nükleer santrallere yakın yaşamak istemiyor.

Acil durum planı sadece 5 km çapını kapsıyor.

Acil durum planı sadece 5 km. çapını kapsıyor. Oysa bir kaza olması durumunda Türkiye’nin tamamı ve komşu ülkeler de radyasyondan etkilenecek.

Hep beraber, çevre bakanı İdris Güllüce’den, çevrenin, insan sağlığının, gelecek nesillerin felaketi olabilecek bu plana dur demesini sağlayalım.

2000 yılında Nükleer Karşıtı Platform ile yapılan etkinlikler ve harekete geçen insanlar sayesinde, nükleer enerji ihalesini iptal ettirebilmiştik. Şimdi benzeri bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunu ancak birlikte aşabiliriz. Şimdi harekete geç, imzanı atarak başla, nükleer santral tehdidini birlikte durduralım.

Greenpeace Akdeniz