CHP’li Burhanettin Bulut: “Türkiye’de 8 Yıldır Kaç Çocuğun Kaybolduğu Bilinmiyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Türkiye’de son 8 yıldır kaç çocuğun kaybolduğuna dair resmi bir veri olmadığını belirtti. Bu durumu iktidarın büyük bir ayıbı olarak nitelendiren Bulut, adli istatistik verilerinin eksikliğine dikkat çekti. Bulut, TÜİK’in son olarak 2016 yılında kayıp çocuklarla ilgili verileri açıkladığını ancak bu tarihten sonra herhangi bir istatistiğin kamuoyuyla paylaşılmadığını vurguladı.

Burhanettin Bulut, Diyarbakır’da 21 Ağustos’ta 8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolmasından sonra gözlerin tekrar Türkiye’nin kayıp çocuklarına çevrildiğini belirtti. En acı olanın, kaybolan ya da kaçırılan çocukların büyük bir bölümünün bulunamaması olduğunu ifade etti. TÜİK’in 2016 yılına kadar açıkladığı verilere göre, 2008 ve 2016 yılları arasında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri ya da vatandaşlar tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı 104 bin 531 olarak kaydedildi. Ancak 2016-2023 yılları arasında kaç çocuğun kaybolduğu ve bu çocukların kaçının bulunabildiğine dair herhangi bir istatistik bulunmuyor.

Soru Önergesi Verildi

Burhanettin Bulut, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Bulut’un soru önergesi, kaybolan çocuklar konusunda devletin ne gibi adımlar attığına ve mevcut verilerin neden güncellenmediğine dair sorular içeriyor. Bulut, bu durumu iktidarın büyük bir ihmali olarak nitelendirerek, çocukların güvenliği konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.