Namus…

Neden bizim ülkemizde namus kavramı tüm anlamını kadın üzerinden kazanır. Kadının omuzları üzerinde yükselir?

Toplumumuzda erkeğin namusu ailesindeki kadınlar, sevgilisi üzerinden tarif edilir. Kız çocuklarından ailesinin namusunu tehlikeye sokmaması istenir, belli kurallara uyması beklenir. Erkek çocuklar aman da aman yeni bir sevgilisi daha oldu, çapkın oğlum diye birde böbürlenerek yetiştirilir?

Bir kızın ve ailesinin namusu, ancak o kızın bakire olarak evliliğe girmesi ile korunur, ya da kadının evlendiği içinde karşı cinse, göz ucu ile bile bakmadığı surece o namusu var kabul edilir.

Birçok konuda olduğu gibi çifte standartlar cinsiyetler arası ilişkilere de sızar. Ekonomiye, topluma, politikaya ve hayatimizin her alanına sizmiş olduğu gibi.

Kadin evlilik öncesi ilişki yasamışsa namussuz, erkek tecrübeli…

Kadin evliliğinde kocasını aldatırsa fahişse, erkek çapkın;

Kadin boşanmışsa ve özgürlüğünü yaşıyorsa aranıyor azgın dul, erkek hayatin tadını çıkaran özgür adam;

Kadin birden fazla ilişki yasamışsa kasar, erkek güçlü;

Kadin arkadaşlık sitesinde var ise piyasaya duşmuş, erkek yaparsa skorcu; vs vs vs diye giden birçok kotu algı ve kavramlar kargaşası içinde boğulmaya çalışılır.

Böyle düşününler, lütfen aynaya doğru ilerleyin ve gözlerinizin içine iyice bir bakin… Sonra namus ya da namussuzluğun iki bacak arasında olmadığını, asil namussuzluğun yürek ve beyinlerde olduğunu becerebilirseniz kavramaya çalısın…

Eğitimli, entelektüel geçinenler, eğer siz toplumun bu köhnemiş namus anlayışını eleştirmenin bir yerinde amalar, fakatlarla konuşmaya başlıyorsanız bilin ki içinizde koca bir cahil uyuyor…

Kadin ve erkek arasında, arkadaşlık, dostluk gibi değerlerin cinsiyet farkı olmadan, cinsellik içeren düşünceler taşınmadan da var olabileceğini kabule yanaşmadığınız sürece, ayıpladığımız ve kınadığınız kimi politikacılarla sadece sözde ayrı düşersiniz. Dünyaya, kadına bakışınızın temelde farklı olduğunu, farklı bir bilinçle baktığınızı göstermedikçe, söylenmiş güzel sözlerin hiçbirinin değeri olmaz.

Size kimse inanmaz.

İçinizde kadın erkek diye ayrı cinsiyetler yerine, insani var etmeden insan olmazsınız…

Dilvin TEKSON
Latest posts by Dilvin TEKSON (see all)