Meta faÅŸizmin dili

Kurumları yıpranmayan, hassas çizgileri olan, durmadan yoluna devam eden, yerli, tekçi, milli ÅŸeyhli. Ä°yide bu dil neyin dili? Bu dil; sermayenin güncellenmiÅŸ ihtiyaçları için ürettiÄŸi “neo liberal faÅŸist bir dildir”. Bu dilin ekonomisi de “meta faÅŸizmidir”.

Bu dil ucuz maliyetli, kolay alınıp satılan, hızlıca pazarlanan, ihtiyaçlara göre anında şekil değiştiren, KDV-ÖTV vergileri içermeyen bir yapıdadır. Irkçı, ayrımcı, ötekileştirici, cinsiyetçi, çevre-doğa, insan-hayvan düşmanı, kutsal tecavüzcü bu dil emredicidir. Hazırolda dinlenirse çok sevinir!

Sokaktaki insan yaÅŸadığı ve karşılaÅŸtığı sorunları önce kadere, olmazsa çevresine, en sonunda da dış güçlere baÄŸladığı andan itibaren saÄŸ radikal gerici faÅŸist unsurların etkisi altında kendisini huzurlu, mutlu, güvende hissetmekte. Fakat bu huzur, mutluluk ve güvenin yansıdığı ” güzel ayna ” bize tam tersini söylemekte, göstermekte: kadının karşısında erkekten, siyah ırkın karşısında beyaz adamdan, aÄŸacın karşısında baltadan, sokak hayvanlarının karşısında onlara verilen zehirli etten, gölün- derenin karşısında onu kirleten kapitalist ÅŸirketten, ezilen kimlikler karşısında onu ezenden … kısacası, yaÅŸamın karşısında ölümden yana olan bu sistem, kasap dükkanındaki tezgâhtan farksızdır!

Kapitalizm deÄŸiÅŸim deÄŸeri temelli, sınırsız meta üretiminin örgütlenmiÅŸ hali ise, bu örgütlenmenin ideolojik meta olarak sunulma biçimi de “dilidir”. Kısaca ÅŸunu söylemek istiyorum: deÄŸiÅŸim deÄŸerli metanın taşıyıcısı “para ” ise, faÅŸist deÄŸerlere bürünmüş ideolojik metanın omuzlayıcısı da ” dilidir”.

Meta faÅŸizmin dili tüketicidir. ÖrgütlenmiÅŸ israf ekonomisinin anlatıcısıdır: peÅŸkeÅŸ çekmenin, zimmete para geçirmenin, adam kayırmanın, rant uÄŸruna orman yakmanın, hazineyi hortumlamanın…  Ve tüm bunları da vatan- millet uÄŸruna yaptığını anlatmanın adıdır! Bu dilin üretici olduÄŸu alanlarda var: sahtekarlıkla, kandırmaca ve hokkabazlıkla yalanı üretmesi gibi. Bu alanda son dönem için geliÅŸtirilmiÅŸ etkili silahlardan birisi de istatistik. Filozofun dediÄŸi gibi “gerçekleri biliyorsanız, yalanları dinlemek eÄŸlendiricidir”. EÄŸlenmek için rakamlara bakmanız yeterli.

Neo liberal tekelci sermayenin ne mavi vatanı vardır ne de yeÅŸil memleketi. BaÅŸka gezegenleri iÅŸgal etmek isteyen bu anlayış gözünü önce aya, sonra güneÅŸe çevirmiÅŸ durumda. Fikret BaÅŸkaya 4Hocamızında söylediÄŸi gibi “güneÅŸi dahi özelleÅŸtirmek isteyen, gözü dönmüş bu sistem” ideolojik varlığını dilin taşıyıcılığında her gün var etmekte. OluÅŸan bu “ben” dili hem inkârcı hem de biat ettiricidir.

Donmuş ilişkiler ağı, vurdumduymazlık, parçalanmış değersizleştirme, politik utangaçlık, siyaseti sadece devlet kapısında maaşlı iş bulmaya indirgemiş zihniyetin akıl kıvrımları arasında, meta faşist dil kendisine mükemmel yetişme, çoğalma imkânı bulur. Bu çoğalma imkanlarında, söz savunmanın değil avunmanındır! Akıl tutulmasını vicdanın yok olması ve nihayetinde onu da emanet kasalara terk edilmiş bedenlerin buharlaşması izler.

Meta faÅŸizmin dili gündelik konuÅŸmalara da sınırlar koyar. “Aynen” gibi, çilingir yapıya sahip fakat anahtarının evde unutulduÄŸu bir kelimeyi gündelik sözün her yerine sokar. Neredeyse her cümlenin başında yada sonunda kafa sallama eylemi ile yapışık ikiz gibi konan bu kelime; düşünmeyi, algılamayı, yorumlamayı, çözümlemeyi vs. sıradanlaÅŸtırır, hiçleÅŸtirir, kolaylaÅŸtırır.

Günümüzde devlet insanı kuÅŸatmıyor, insan devleti içine alıyor. Kelimenin tam anlamı ile ” içine devlet kaçıyor “. Bu devletin organlarından birisi olan parlamentodaki siyasi partilerde (bir kaçı hariç) ortak dilin etrafında önce birleÅŸiyor, sonra birbirine benziyor, en sonunda da hiçleÅŸiyorlar. Bu hiçleÅŸme sonunda da siyasi partiler birer devlet dairesi olup çıkıyor.

Sermayenin kültürel mantığı içinde güncellenmiÅŸ meta faÅŸist dil, geçmiÅŸi yarına, yarını da belirsizliÄŸe taşırken “bugünü ” hafızalardan silmekle uÄŸraÅŸmakta. Silinen bu günde de meta faÅŸizm sıradan bir aşırılık olarak görülmekte. Bu günü silinen ve donmuÅŸ inÅŸaat malzemesinden farkı kalmayan büyük insanlığın buzlarını, sosyalizmin bahar güneÅŸi çözecektir.

 

Hakan YURDANUR
Latest posts by Hakan YURDANUR (see all)