Küresel İklim Grevleri başladı, Türkiye’de 15 ilde eylem var

Dünya genelinde yapılması planlanan İklim Grevleri Avustralya ve diğer Asya-Pasifik ülkelerinde binlerce öğrencinin katılımıyla başladı.

Yaklaşık 150 ülkede planlanan eyleme Türkiye’den de 15 ilde katılım olması bekleniyor. Eylemle hedeflenen ise tüm dünyada küresel iklim değişiminin etkilerine tek bir sesle dikkati çekmek.

İsveçli öğrenci aktivist Greta Thunberg’in başlattığı cuma grevleri Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi tüm dünyada yapılarak liderlerden çevre felaketini engellemek için bir an evvel harekete geçmeleri isteniyor.

Eylemin zirve noktası ise uçağa binmemek içim yelkenli sürat teknesiyle 15 günde İngiltere’den New York’a giden Thunberg’in Birleşmiş Milletler önündeki eyleme katılarak konuşma yapması olacak.

Avustralya’daki eylemlerle ilgili bir paylaşım yapan Thunberg kalabalığın giderek artacağını ve diğer ülkelerden de paylaşımlar yapılmasını istedi.

İstanbul’da eylemlerin üssü Kadıköy

Türkiye’deki eylemlerin ana organizatörlüğünü yapan Gelecek için Cuma’lar ve Sıfır Gelecek platformları başta İstanbul olmak üzere 15 eylem planlıyor.

İstanbul’daki etkinlikler yerel saatle 14:00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda başlayacak. Ankara’da ise eylemler aynı saatte Kuğulu PArk’ta başlayacak. İzmir’de ise greve giden öğrenciler 15:00’ten itibaren Gündoğdu Meydanı’nda olacak. Bursa’da ise başlangıç adresi 14:00’te Nilüfer Kent Konseyi önü olacak. Balıkesir’de Ayvalık ve Altınoluk ilçelerinde eylemler düzenleniyor.

Ayrıca Muğla, Diyarbakır, Antalya, Eskişehir’de de etkinlikler düzenlenecek.

BM İklim Zirvesi

Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde düzenlenecek olan iklim zirvesinde dünya liderleri iklim değişimini önlemek için fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına yçnelmek gibi atılacak adımları tartışacak.