Küresel Ä°klim Grevleri baÅŸladı, Türkiye’de 15 ilde eylem var

Dünya genelinde yapılması planlanan İklim Grevleri Avustralya ve diğer Asya-Pasifik ülkelerinde binlerce öğrencinin katılımıyla başladı.

Yaklaşık 150 ülkede planlanan eyleme Türkiye’den de 15 ilde katılım olması bekleniyor. Eylemle hedeflenen ise tüm dünyada küresel iklim deÄŸiÅŸiminin etkilerine tek bir sesle dikkati çekmek.

Ä°sveçli öğrenci aktivist Greta Thunberg’in baÅŸlattığı cuma grevleri BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim Zirvesi öncesi tüm dünyada yapılarak liderlerden çevre felaketini engellemek için bir an evvel harekete geçmeleri isteniyor.

Eylemin zirve noktası ise uçaÄŸa binmemek içim yelkenli sürat teknesiyle 15 günde Ä°ngiltere’den New York’a giden Thunberg’in BirleÅŸmiÅŸ Milletler önündeki eyleme katılarak konuÅŸma yapması olacak.

Avustralya’daki eylemlerle ilgili bir paylaşım yapan Thunberg kalabalığın giderek artacağını ve diÄŸer ülkelerden de paylaşımlar yapılmasını istedi.

Ä°stanbul’da eylemlerin üssü Kadıköy

Türkiye’deki eylemlerin ana organizatörlüğünü yapan Gelecek için Cuma’lar ve Sıfır Gelecek platformları baÅŸta Ä°stanbul olmak üzere 15 eylem planlıyor.

Ä°stanbul’daki etkinlikler yerel saatle 14:00’te Kadıköy Ä°skele Meydanı’nda baÅŸlayacak. Ankara’da ise eylemler aynı saatte KuÄŸulu PArk’ta baÅŸlayacak. Ä°zmir’de ise greve giden öğrenciler 15:00’ten itibaren GündoÄŸdu Meydanı’nda olacak. Bursa’da ise baÅŸlangıç adresi 14:00’te Nilüfer Kent Konseyi önü olacak. Balıkesir’de Ayvalık ve Altınoluk ilçelerinde eylemler düzenleniyor.

Ayrıca MuÄŸla, Diyarbakır, Antalya, EskiÅŸehir’de de etkinlikler düzenlenecek.

BM Ä°klim Zirvesi

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in New York’taki merkezinde düzenlenecek olan iklim zirvesinde dünya liderleri iklim deÄŸiÅŸimini önlemek için fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına yçnelmek gibi atılacak adımları tartışacak.