Korona Günlerinde 1 Mayıs

1 Mayıs .İşçilerin, tüm emekçilerin hatta bugün yüreÄŸinde insan sevgisi taşıyan tüm insanlığın Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü. Ne yazık ki, bu 1 Mayıs’ı evlerimizde geçirmek zorundayız. Çok az sayıda ve sosyal mesafeye dikkat ederek dünyada 1 Mayıs’ı meydanlarda kutlamaya çalışanlar da var elbet. Ãœlkemiz Türkiye’de ise diktatörlük dün Kazancı yokuÅŸundaki anmaya bugün ise bir kaç saat önce Taksim anıtına çelenk koymaya gelen emekçilere saldırıp gözaltına aldı.

1 Mayıslarda hep emek sömürüsüne, işkenceye, ötekileştirmeye vs. karşı çıkarak meydanları doldurduk. Ama bu bir Mayıs çok farklıydı. Polis ve egemenlerin zorlamasına çok gerek kalmadan evde kalmayı tercih ettik. Bu virus belası buna bizi mecbur etti. Peki Crono virusunun 1 Mayıs ta bize verdiği ders ne?

Gerçekten bu virus sonrası yepyeni bir dünya mı kurulacak. Bazılarının umduğu gibi tüm dünyada köklü bir değişiklik mi olacak. Sanmıyorum.

Zenginler yine tuvaleti altın kaplama yatlarında keyif satacak. Bu dünyayı kurtarmış olan çok zengin müslümanlar öteki dünyayı da kurtarmak için yine Mekke’de geceliÄŸi beÅŸ-on bin dolar olan otellerde kalarak Kabeyi tavaf edecek.

Zengini fakiri Pakistan’da, Hindistan’da, Çinde korkunç bir emek sömürüsüyle üretilen ayakkabıları, giysileri tüketmeyi sürdüreceÄŸiz. Mc Donal’da yediÄŸimiz her hamburgerin Brezilya’daki yaÄŸmur ormanlarını biraz daha azalttığını aklımıza bile getirmeyeceÄŸiz.

Pankartlarda gördüm:” Virus deÄŸil, kapitalizm öldürür, YaÅŸasın sosyalizm ,” yazıyordu bu sene 1 Mayıs kutlamalarında. Katılmıyorum. DoÄŸrudur Kapitalizm öldürüyor ama Virus da öldürüyor. Kendisine sosyalist diyen Çin en yoÄŸun emek sömürüsünü gerçekleÅŸtiriyor ve doÄŸayı belkide dünyada en yoÄŸun katleden ülkelerden birisi olarak tarihe geçiyor.

Virus’u ne tanrı baba insanlara ceza olarak yarattı, ne de kimi spekülatif teorilere göre ABD çin’e karşı üretti. Hayır, bu virus’u tüketim toplumunun esiri olmuÅŸ biz insanlar yarattık.

Elbet asıl suçlu aşırı kâr hırsı için her türlü rezilliÄŸi yapan Kapitalizm. Hadi Türkiye’deki işçi ve emekçi kardeÅŸlerimiz isteselerde tüketim toplumunun esiri olamazlar. Karınlarını zor doyuruyorlar çünkü. Ama yaÅŸadığımız ÅŸu Almanya’da işçiler bile çocuklarının ve kendilerinin dolaplarını açsınlar. Bu kadar ayakkabıya, bu kadar giysiye gerçekten ihtiyacımız var mı?

Çocukluğumu anımsıyorum. Seneden bir iki gömlek, diktirilir, bir ayakkabı yaptırılır ve elbise ancak tamamen eskiyince yenisi alınırdı. Ama yediğimiz yiyecekler az ama tertemiz ve doğaldı.

Şimdi bir sürü kimyasal ilaç kullanılarak üretilmiş besin maddelerini tıkınıyoruz. Kanser illetini çocukken hiç duymamıştım. Sonra da kanser olduk, virus bulaştı, diye yakınıyoruz.

Nazım Usta’nın dediÄŸi gibi ” Senin hiç mi KABAHATÄ°N yok kardeÅŸim…”

Elbirliğiyle, acımasızca katlettik doğayı, hiç bir boka yaramayan Altını çıkarmak için ormanları katlettik. Yeraltı sularını yok ettik. Doğanın canına okuduk ve şimdi Curono diye DOĞA BİZ İNSANLIKTAN İNTİKAMINI ALIYOR.

Bu bir mayıs’ta salt emek sömürüsüne karşı çıkarak deÄŸil, dünyayı deÄŸiÅŸtirmek istiyorsak tüketim toplumunun esiri olmamaya çalışarak Birlik, Dayanışma ve Mücadele, demek gerekir.

Elbet bu virus rezili kapitalizmin iÄŸrenç yüzünü bir kez daha bizlere gösterdi. Düşünün silah, bomba, füze üretimi için milyarlarca dolar harcayan zengin diye bilinen ülkeler de bile saÄŸlık sisteminin çöküşüne ÅŸahit olduk. Bırakalım saÄŸlık sistemini bir kaç jet savaÅŸ uçağının parasıyla tüm Avrupa’ya maske üretilebilecekken insanlar parasıyla bile maske bulmakta zorlandı.

Evet bu dünya deÄŸiÅŸecek, ama bunu virus gerçekleÅŸtiremiyecek. Zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduÄŸu, doÄŸanın daha çok kirlendiÄŸi bir dünyada yaÅŸamak istemiyor, korkuyla yeni virusların ortaya çıkmasını beklemek istemiyorsak, kendimizden baÅŸlayarak her tür savaÅŸa, haksızlığa, ötekileÅŸtirmeye, doÄŸa katliamına karşı ve elbet emek sömürüsüne karşı mücadele etmeliyiz. Yeni bir dünya kurulacak elbet. Ve bu yeni dünyayı emekçiler, işçiler, aydınlar namuslu insanlar kuracak…

 

Atilla KESKÄ°N
Latest posts by Atilla KESKÄ°N (see all)