Konuşmayı Unutmaktan Korkuyorum!

Taşrada dünyaya gelip Avrupalı gibi düşünmek!

Çağdaş eğitimden söz edip gerici, ırkçı eğitimi dayatmak!

Saygıdan, onurdan söz edip aşağılamalarla dalkavukluk yapmak!

Ahlak zabıtası kesilip ahlaksızlığın dibine vurmak!

Edebiyat yaptığını sanarak çiçekten, böcekten söz etmek!

Bir romanı okuyunca yazarın hayatı sanmak!

Kadın haklarından, insan haklarından dem vurup kadın dövmek, çocuk dövmek!

Yıllarca sosyalist gibi yaşadığını sanıp dualarla ve camiden gömülmek!

Yoksulluktan sonra varsıl olunca eski mahalleyi unutmak, tamda bizim yaptığımız şeyler değil mi?

Bir de insan sarrafı olduğunu söyleyenleri hemen hemen hepimiz biliriz, oysa ki insanlıktan zerrece nasiplenmemiş ukalalardır bunlar. Sözgelimi ben bu yaşıma kadar onca memurluk, onca sendika, onca siyasal çalışmalarıma, onca sevip dostlar edindiğimi sanmama  rağmen insanları tanımadığımı öğrendim! Ruhuma açılan yaraların kanaması bundandır. Onca okumalarıma rağmen halen kendimi hiçbir şey bilmiyor gibi sanmam bundandır!

Bu ülkeyi Batıdan Doğuya gezip tanımaya çalıştıktan sonra dünyamın değişmesi ve kendimi kendime bile anlatamamam bundandır. Benim kuşağımın değil, benden önceki kuşakların lanetinin izini sürmem ve bu lanetin bu topraklarda halen iz  sürmesinin tek sebebi  çağdaş eğitim deyip bize yani ilkokulda beynimize zerk edilen ırkçı eğitim sistemindendir.

Ahlak, onur denilen masallar yenilen bir şey değilmiş  geçte olsa öğrendim. Acı gerçekler bana, masallar size olsun. Ben düşe kalka büyüyorum.  Varsın yaralarım kanasın, sizin ruhunuzda çiçekler açsın. İnsanların  özünde iyi olduğu düşüncesi kötülükleri görmezden gelmek içindi belki. İyisiniz iyisiniz, eşinizle, çocuklarınız hatta torunlarınızla kurduğunu dünyada hep iyi olun. Varsın dünya batsın size ne!  Yalanlar hayatımız olmuş, yalansız günümüz geçmiyor. En sevdiğimiz insana bile söylediğimiz yalanları düşününce, Lermantov’un kahramanı Peçorin geliyor hatırıma işte tam burada dibe vuruyor yaşam! Bunları düşündükçe insan üremeye korkmaz mı?

Oysa her ilişki iki taraflıdır. Eğer bu ilişkide söz bitmişse araya duvarlar çıkmışsa, ıssızlık çıkmışsa ve iki kişi biz olacağız diye yola çıkmışsa biz olamayınca söz bitmiştir. Şimdi; İster Peçorin isterseniz Kazanova isterseniz Hera, isterseniz Zeus olun söz bitmiştir.

Eğer bir tarihi iki yüzüyle öğrenmemişseniz ister vatanperver olun, isterseniz hain olun ! İnanın birbirinize katlanamazsınız. Ama siz siz olmak istiyorsanız aysbergin ardını merak edin! Gözlerinizle yemeyin birbirinizi, ruhunuzun derinliklerine inin ve orada  arayın kendinizi. Sonra şunu demeyin; senden bunu beklemezdim. İnsan işte, unutmayın insandan her şey beklenir ve Nietzsche’yi anımsayın” insana dair hiçbir şey yabancı değildir bana”…. Kolay gelsin. Gözünüze uyku girmediği geceler bilin ki sorun gecede değil sizdedir.

 

Cennet BİLEK
Latest posts by Cennet BİLEK (see all)