Ana Sayfa Haber Çevre Kazdağları Nöbetine Giderken Gözaltına Alınan 2 Kişi Serbest Bırakıldı

Kazdağları Nöbetine Giderken Gözaltına Alınan 2 Kişi Serbest Bırakıldı

Kazdağları’nda “Su ve Vicdan Nöbeti”ni sürdürenlere destek olmaya giden ve gözaltına alınan iki kişi serbest bırakıldı. Nöbeti sürdürenler arasında yer alan Ferzan Aktaş, 2 arkadaşlarına “Bir daha alana gitmeye çalışırsanız, yine gözaltına alırız” denildiğini aktardı. Aktaş kendilerine de sürekli para cezası kesildiğini söyledi.

320’nci gününe ulaşan “Su ve Yaşam Nöbeti”ni sürdürenlere destek olmak için alana giden 2 kişi bugün jandarma tarafından gözaltına alındı ve akşam saatlerinde serbest bıkıldı.

Nöbeti sürdürenler arasında yer alan Ferzan Aktaş, 2 arkadaşlarına “Bir daha alana gitmeye çalışırsanız, yine gözaltına alırız” denildiğini aktardı ve “Şu an alanın girişi kolluk tarafından tutulmuş halde. Yeni hiç kimse sokulmuyor nöbet alanına” dedi. Aktaş kendilerine de sürekli para cezası kesildiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yapmıştı.

2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verilmişti. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başlamıştı.

2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlanmıştı.

Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesmişti.

2019’daki ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket şu ana kadar 195 bin ağaç kestiği duyurulmuştu.

Kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı da, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için başvuru yapmıştı.

26 Temmuz 2019’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanda “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı. (ANKA)