Ä°stanbul’da Enflasyon Rekor Kırdı: Ä°ÅŸte Mayıs Ayının Rakamları

Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) tarafından açıklanan verilere göre, Ä°stanbul’da 2023 Mayıs ayında perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,05 arttı. Toptan fiyatlar ise yüzde 70,33 yükseldi.

Ä°TO’nun 1995 bazlı Ãœcretliler Geçinme Ä°ndeksi’ne göre, Ä°stanbul’da mayıs ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1,66 artış gösterdi. Toptan EÅŸya Fiyatları Ä°ndeksi ise yüzde 5,60 oranında arttı.

Mayıs ayında perakende fiyatlarda en fazla artış yüzde 9,25 ile giyim harcamalarında görüldü. Kültür eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 5,92, ev eşyası harcamaları yüzde 2,41, gıda harcamaları yüzde 1,50 ve sağlık ve kişisel bakım harcamaları yüzde 1,29 arttı. Diğer harcamalar grubunda ise yüzde 0,55 artış izlendi.

Perakende fiyatlarda azalış gösteren iki grup ise konut harcamaları ve ulaştırma ve haberleşme harcamaları oldu. Konut harcamaları yüzde -1,09, ulaştırma ve haberleşme harcamaları ise yüzde -0,10 azaldı.

Mayıs ayında perakende fiyatlarını etkileyen faktörler arasında giyim harcamalarında yeni sezon etkisi, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında bazı ürün ve hizmetlerdeki fiyat değişimleri, gıda harcamalarında et balık ve kümes hayvanları alt grubundaki artışlar ve yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundaki mevsimsel azalışlar sayılabilir.

Ä°TO’nun verileri Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı enflasyon verileri için öncü bir gösterge olarak kabul ediliyor. TÜİK’in mayıs ayı enflasyon verileri 5 Haziran’da saat 10:00’da duyurulacak.

Kaynak: Ä°TO’nun resmi web sitesi (https://www.ito.org.tr/)