Ä°stanbul iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı en savunmasız ÅŸehir…

Çevre Mühendisleri Odası’nın Ä°stanbul için hazırladığı Çevre Durum Raporu, iklim krizinde Türkiye’nin ve özellikle de Ä°stanbul’un hangi noktada durduÄŸuna bir kez daha dikkat çekti.

Türkiye’nin ekolojik yıkım yaratan faaliyetlerde dünya ortalamasının bir hayli ilerisinde olduÄŸunun hatırlatıldığı raporda, dünya için 29 Temmuz olan Limit Aşım Günü’nün, Türkiye’de bu yıl 27 Haziran’da geçildiÄŸi belirtildi. Global Footprint Network’`ün (Küresel Ayakizi Ağı) belirlediÄŸi “Dünya Limit Aşımı Günü” insanlığın doÄŸa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda saÄŸlayabileceÄŸi kapasiteyi aÅŸtığı gün olarak tanımlanıyor.

Küresel Atmosfer AraÅŸtırmaları Emisyon Veritabanı’na (EDGAR) göre de Türkiye, karbondioksit salınımı açısından dünyayı en çok kirleten ülkeler arasında 15’inci sırada.

Ä°stanbul Çevre Durum Raporu’nda, 2019 yılında Türkiye`’deki doÄŸal varlıkların kontrolsüz ve plansız bir ÅŸekilde tüketiminin dünya genelindeki kötüye gidiÅŸten daha hızlı olduÄŸu kaydedildi.

“Öngörülen 2 buçuk milyondu, 13 milyon aÄŸaç kesildi”

Türkiye Ormancılar DerneÄŸi’nin rakamlarıyla çevre krizinin vurgulandığı raporda, Türkiye’de son dönemde 550 bin hektarlık orman arazisinin, maden ve turizm tahsisleri gibi kullanımlar nedeniyle yok edildiÄŸi yazıldı. Rapora göre ülke genelinde yok edilen aÄŸaç sayısı 55 milyonun üzerinde.

Raporda bu tablo ÅŸu ifadelerle anlatıldı: “Ä°ki aÄŸacın 4 kiÅŸilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşıladığı düşünüldüğünde, yok edilen ormanlarımızla 27,5 milyon ailenin bir yıllık oksijeni kesildi.”

Raporda dikkat çeken bir diÄŸer nokta, üçüncü havalimanı inÅŸaatı için kesilen aÄŸaç sayısı. “ÇED raporunda sayısı 2 milyon 500 bin olarak öngörülse dahi inÅŸaat için 13 milyon aÄŸacın kesildiÄŸinin saptandığı” belirtilen raporda rakamlar Kuzey Ormanları Savunması’na (KOS) dayandırıldı.

“Hava kirliliÄŸine dair yeterince ölçüm yapılmıyor”

Türkiye nüfusunun yarısının Dünya SaÄŸlık Örgütü ölçütlerine göre havası kirli ortamda yaÅŸadığını aktaran Çevre Mühendisleri Odası, Ä°stanbul’un bazı bölgelerinde geçen yıl neredeyse hiç ölçüm yapılmadığının altını çizdi. Raporda büyük kentlerde yaÅŸayanların yılda 250 gün ölümcül kirli hava solumakta olduÄŸu yazıldı. Çalışmanın özetinde, “Ä°stanbulluların yarısının soluduÄŸu havaya dair yorum yapılabilecek yeterli veri toplanamamıştır.” denildi.

Ä°stanbul’un bir mega kent olarak, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerine karşı savunmasız olan kentlerin başında geldiÄŸi ve 2018 yılının Ä°stanbul’un son 47 yılda karşı karşıya kaldığı en sıcak yıl olduÄŸu da raporda hatırlatılan maddeler arasında.