#HAYIR’ın Avantajları…

2014 yerel seçimlerinden önce, “bas geç” taktiğini önermiştik. Eğer bu taktik uygulanmış olsaydı, AKP mahalli seçimleri kaybeder ve hızla bayır aşağı giderdi. Fakat bu taktiğin uygulanması imkânsızdı. Çünkü parti ve ideoloji aidiyetleri bunun uygulanmasını önlüyordu. Örneğin, AKP’li adayın yenilgiye uğratılması için o bölgedeki en güçlü aday HDP’li aday ise, CHP ve MHP’liler bu adaya oy vermeye yanaşmıyor; en güçlü aday MHP’li ise, solcular ve HDP’liler ona vermeye asla razı olmuyor; İstanbul’da AKP’li adayla yarışabilecek en güçlü aday CHP’li Sarıgül olduğundan, solcular, “yuh artık, Sarıgül’e mi oy vereceğiz” diye burun kıvırıyordu. Elbette bu tutumlardan yararlanan sadece AKP oldu. Kısacası, bu taktik ne kadar doğru gözükürse gözüksün uygulanma şansından yoksundu.

Nisan ayında yapılacak Anayasa referandumuyla, AKP, bu olanağı kendi elleriyle önümüze koymuş bulunuyor. Artık herkes bir partiyi ya da ideolojiyi destekliyormuş kaygısına kapılmadan gönül rahatlığıyla gidip #HAYIR’a basabilir mührünü. Kısacası, #HAYIR’A bas geç!

Öte yandan #HAYIR’ın çok net başka avantajları da var.

En başta gelen avantaj, #HAYIR’cıların AKP’li kesime bariz arayla bir kültür ve eğitim farkı atmasıdır. Açıkçası, #HAYIR oyu bilinç oyudur, bu toplumdaki bilinç ve kültür düzeyini gösterir. Diğer iktidarcı kesim ise, bilinçsizliğin ve bilmemenin, kültürsüzlüğün göstergesidir. Bugün mücadele artık bir kültür savaşı halini almış bulunmaktadır. Dünyadan habersiz, tek kişiye biat etmiş kalabalıklar #HAYIR’ın karşısında yer almaktadır. Şunu saptamak gerekir ki, bilmemeye ve bilinçsizliğe koşullanmış bir kitle, özellikle bu tür tercih oylamalarında büyük bozgunlara gebedir. Bilenin karşısına çıkamayacak kadar bilgisiz olan bu kesimler bırakın anayasanın maddelerini, neyin oylandığını bile bilmemektedir. Sosyal medyada görüntüleri dolaşan bir videoda görüldüğü gibi, “evet” kampanyasını yürüten gençler bile bu konudaki en basit sorulara cevap verememektedir.

#HAYIR’ın bir diğer avantajı, %15 civarındaki oy vermeyen kesimin bu sefer sandık başına gidip oyunu verecek olmasıdır. Bu kesim, sanıldığı gibi, politikaya kayıtsız olduğu için değil, partilerin hepsinden gına getirdiği için sandık başına gitmemektedir. Ülkenin kaderiyle bu kadar yakından ilgili bir oylamada sandık başına gidecek olan bu kesimin büyük bir ağırlıkla #HAYIR’a oy vereceğini tahmin etmek zor değildir.

Referandumun, particilik üzerinden değil de, “evet”-“hayır” gibi basit iki alternatif üzerinden yapılacak olması da #HAYIR’ın avantajınadır. Aslında kendisi de bir koalisyon olan AKP’nin bugüne kadarki en büyük avantajı, karşısında kendisi gibi bir koalisyonun ya da parti adı altında bir blokun olmaması, daha doğrusu “muhalefet” partilerinin parçalı olmasıdır. AKP bloktur, karşısındaki güçler ise blok olmaktan uzaktır. Bu referandum AKP karşısındakileri ister istemez, kendiliğinden #HAYIR’da bir blok haline getirmiştir ki, bu, özellikle referanduma doğru bir çığ gibi büyüme sinyallerini şimdiden vermektedir. AKP yöneticilerinin kara kara düşünüp, referandum yasasını cumhurbaşkanına sunmakta ayak sürümelerinin en önemli nedeni budur.

Sayısı 20 milyona yakın olan AKP’li seçmen kitlesi, her seçimde olduğu gibi bu sefer de, partisine oy verir gibi “evet”e mührü basacaktır belki ama karşıdaki #HAYIR bloku bir partiye oy verir gibi gitmeyecektir sandık başına. Bu ikisi bir hayli farklıdır. “Evet” cephesi AKP’ye “evet” diyecek, #HAYIR’cılar ise tek adam diktatörlüğüne #HAYIR diyeceklerdir. Kısacası, iki taraf aynı şey için yarışmış olmayacaktır. Bir tarafın ruh hali, parti ruh haliyken, diğer tarafın ruh hali, özgürlük veya tek adam diktatörlüğü altına düşmeme, vatanseverler açısından memleket meselesi ruh hali olacaktır ki, bu farklılığın, AKP’lilerin görece uyanık kesimlerinden #HAYIR’a doğru bir kaymaya yol açması beklenebilir.

Şu anda çok sayıda “FETÖ” operasyonu yoluyla, eskiden AKP’ye oy vermiş, sayısı bir milyonu aşan bir mağdur kesim yaratılmıştır. Eşleri tutuklanan, çoluk çocuk aç susuz ortada kalan bu insanları da #HAYIR’cılara eklemekte fayda var.

AKP kurmaylarının, Kürtlerin bir kesimini, en azından “boykot”a sürükleyerek #HAYIR oylarını düşürmeyi hesapladıkları anlaşılıyor. Şu anda baktığımız zaman, HDP’de kesinlikle böyle bir eğilim görülmüyor. Gerçi “iyi sıhhatte olsunlar” el altından neler yapmaya kalkar onu bilemem.

HDP seçmeninin içinde %20’lik bir boykotçu kesimin olduğu sonucu çıkıyor anketlerden. Yapılan devlet zulmünden iyice kahretmiş bu arkadaşları #HAYIR’a ikna etmek her şeyden önce HDP’lilere düşüyor. Onlara, bu referandumun Kürtler için son bir şans olduğu anlatılmalı. Ayrıca geçen referandumda, benim de içinde yer aldığım “boykot”çular, yani o zamanın Kürt hareketi de, AKP’ye “yetmez ama evet”çiler kadar yardımcı olmuşlardır. Bu seferki hatanın ise hiç şakaya gelir tarafı yoktur. Bugün “boykot” tutumu, “faşizme geçit

 

Gün ZİLELİ
Latest posts by Gün ZİLELİ (see all)