Tarama Kategorisi
Editörün Seçtikleri
Ay ve Güneş Herkesin Lambasıdır
Özgürlük kavramı felsefe sözlüklerinde “kişinin kendi kendisini belirlemesi, denetlemesi, yönlendirmesi ve düzenlemesi durumu, bireyin kendisini, dış baskı, etki ya da zorlamalardan bağımsız olarak, kendi arzu edilir ideallerine,…
Cavit Orhan Tütengil, bugün de kalplerde yaşıyor
Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 41 yıl önce 7 Aralık 1979 sabahı Levent’te bir siyasi cinayet sonucu yaşamını yitirdi. 1979, Cumhuriyet Türkiye’si için en kötü yıllardan biriydi. Ekonomik kriz derinleşmiş, sosyal dengeler altüst olmuş,…
Aleviler: Cumhuriyet Tarihyazımında Unutulmuş Özneler?
Giriş : Cumhuriyet Tarihyazımında Alevilerin Yeri
Birkaç sene önceki durumla karşılaştırırsak, günümüzde Aleviler üzerinde çalışmaların son derece gelişmiş olduklarını görüyoruz. Bugün konuyla ilgili yüzlerce kaynak bulabilmek mümkün.…
Bahçelievler Katliamı
8 Ekim 1978 günü Ankara'nın Bahçelievler mahallesinde Türkiye İşçi Partisi üyesi Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence isimli gençlerin öldürülmesi. Olayın failleri Abdullah…
Editörü Yaşatmak
Belki insafa gelip bir yazımı yayınlar diye, bütün cesaretimi toplayıp, değerli editörümüzü aradım. Biliyorum, lise kompozisyon ödevi tadındaki yazılardan gına getirmiştir kendisi ama ben yine de şansımı deneyeyim dedim. Hal hatır faslından…
Faşizm mekaniği
Fransa’nın istikrarsız siyasal sistemi Cezayir Savaşı’nın getirdiği basınçla bir çıkmaza sürüklenmiş, siyasal elit savaşın nasıl sonlandırılması gereğine dair bölünmüştü. Bu koşullarda 24 Mayıs 1958’de Cezayir’de başlayan bir askeri darbe…
Eşitsizliklerin Tercümesinde Sınıf ve Etnisite: Kanarya
Geçtiğimiz haftalarda, tesadüfen, yapmış olduğum bir ön saha araştırmasının notlarıyla karşılaştım. Haziran 2010 yılına ait bu notlar, Küçükçekmece’ye bağlı Kanarya Mahallesi ile ilgiliydi. Bu araştırmada, Kanarya Mahallesi üzerinden…
Karl Marx, Kapitalist Sömürü ve Adalet Kavramı
Kapitalizmde adalet kavramına ilişkin halk arasında yaygın hakim iki kavrayış olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi, hukuki söylemin bir parçası olan, “adalet tecelli etti” şeklinde dile getirilen, hukukun eninde sonunda varacağı yerin adalet…