Dünya, 2020’de ekseni etrafında daha hızlı döndü
Dünya 2020 yılında alışılmadık şekilde daha hızlı döndü. 1960 yılından bu yana tutulan kayıtlara göre 2020'de Dünya'nın ekseni etrafındaki dönüşleri ortalamadan milisaniyeler daha hızlı sürede tamamlandı.
Dünya'nın dönüş zamanını ölçen…
Çinli Sinovac’ın Covid-19 aşısı Endonezya’da yapılan testlerde yüzde 65 etkili oldu
Endonezya'da Gıda Güvenliği Ajansı (BPOM) Covid-19 vakalarında görülen sert artışın ardından Çinli Sinovac şirketi tarafından üretilen aşıya onay verdi. Ülkede yapılan testlerde aşının yüzde 65 oranında etkili olduğu sonucu çıktı.
BPOM…
WhatsApp, Facebook ile daha fazla kullanıcı bilgisi paylaşmaya hazırlanıyor
Kullanıcılarına ait kişisel bilgilerde ilgili kurallarını güncelleyen iletişim uygulaması Whatsapp, Şubat ayından itibaren aynı sosyal iletişim ağı içindeki Facebook şirketleriyle, kullanıcılarına ait daha fazla özel bilgi paylaşabilecek.…
Atlas Okyanusu derinliklerinde ‘gizlenen’ 12 yeni canlı türü keşfedildi
Beş yıldır Atlas (Atlantik) Okyanusu'nda sürdürülen, şimdiye kadarki en detaylı araştırmada 12 yeni tür keşfedildi.
Yosun hayvanları, yumuşakçalar ve mercanlar, şimdiye kadar dipte yapılan çalışmaların yetersiz olması nedeniyle…
Koronavirüs aşısı: Yaklaşık 50 ülkede aşılamaya başlandı, hangi ülkeler hangi aşamada?
KABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, 2020 yılı sona ererken dünyada koronavirüs vakalarının sayısı 83 milyonu, Covid-19 kaynaklı can kaybı ise 1.8 milyonu aştı. Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları ise yaklaşık 50 ülkede…
Uğur Şahin: Korona virüsü 10 yıl daha bizimle
Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısı geliştiren Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin, yeni tip korona virüsünün 10 yıl daha var olacağını belirterek yeni salgınlara hazırlıklı olma çağrısında bulundu.
Almanya merkezli…
Uzmanlara göre CoronoVac aşısının etkinliğiyle ilgili ‘eksik açıklamalar’ güven sarsıcı
PAYLAŞ
Gelişi bir türlü kesinlik kazanmayan, bugün yarın geleceği söylenen Çin merkezli Sinovac aşısının sonuçlarının parça parça açıklanması eleştiren bilim insanları, sonuçların parça parça…
Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası İlk Resmini Çekti
10 yıldan uzun süren ve 700 milyon dolara mal olan çalışmalar sonucunda, dünyanın en büyük dijital kamerası ilk resmini nihayet çekti. Amerika’nın iki federal dairesinin ortak projesi gelecek 10 yıl boyunca evrenin görüntülerini kaydetmek…
İlk insanlar kış uykusuna yatmış olabilir
Dünyanın en önemli fosil alanlarından birinde yapılan kazılar, ilk insanların kış uykusuna yatmış olabileceğini ortaya koydu.
İspanya'nın kuzeyinde yer alan Burgos şehrindeki Sima de los Huesos adını taşıyan mağarada araştırma yapan…
DSÖ’den yeni tür koronavirüse karşı çağrı
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ülkelerini yeni tür koronavirüsün yayılmasını önlemek için tedbirlerini sıkılaştırmaya çağırdı. Örgüt, virüsün İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya'da görüldüğünü açıkladı.
İlk olarak İngiltere'de…
ISS’teki deliğin yeri bulunamıyor
ISS'te aylardan bu yana yeri tespit edilemeyen bir delik, Zvezda modülünde oksijen ve basınç kaybına neden oluyor. Roskosmos'tan yapılan açıklamada, mürettebat için bir tehlikenin söz konusu olmadığı belirtildi.
Uluslararası Uzay…
Karıncalar, sosyal mesafeyi koruma konusunda insanlardan daha iyi olabilir mi?
Salgınla mücadelede doğa bize çok iyi ipuçları verebilir. Örneğin, doğanın esas epidemiyologları bahçe karıncaları birçok konuda salgından en iyi nasıl kurtulabileceğimizi öğretebilir.
Tüm hayvanlar bir tür sosyal yelpazede var olur. Bir…
Artık maske hayatımızın bir parçası
Bir gün okuldan eve döndüğümde bir virüsün çıktığını söylediler. İsmi ilk başta değişik gelmişti. "Corona." Kendi kendime söyleyince garip gelmişti. İlk çıktığında önemsemedim. Daha sonra okulların kapandığını duyunca önemsemem gerektiğini…
Antroposen Çağı: İnsan yapımı nesnelerin ağırlığı dünyadaki tüm canlıların ağırlığını aştı
Bilim insanları, insan yapımı nesnelerin ağırlığının 2020 yılı sonu itibarıyla dünyadaki tüm canlıların toplam ağırlığını aşmış olacağını tahmin ediyor.
Yani yeryüzündeki tüm plastik, tuğla, beton ve diğer insan yapımı nesneler, ilk kez…
Modern insanın genetiği en fazla 38 yıl yaşamaya izin veriyor
Omurgalı canlıların yaşam döngüsünü inceleyen Avustralyalı bilim insanları, modern insan genetiğinin en fazla 38 yıl yaşamaya imkan verdiği sonucuna ulaştı. İlk dönem modern insan ortalama hayatının araştırma sonuçlarıyla örtüştüğünü…
Göktaşı çarpması ve kitlesel yok oluşlar tesadüf değil, bir döngüyü takip ediyor
Bilim insanları, asteroit ile kuyruklu yıldız çarpmalarının ve Dünya'daki yaşamda kitlesel yok oluşların "tesadüf" olmadığını gösteren bir araştırma yayınladı.
Çalışmaya göre, amfibiler, sürüngenler, memeliler ve kuşlar da dahil olmak…