Göktaşı çarpması ve kitlesel yok oluşlar tesadüf değil, bir döngüyü takip ediyor

Bilim insanları, asteroit ile kuyruklu yıldız çarpmalarının ve Dünya’daki yaşamda kitlesel yok oluşların “tesadüf” olmadığını gösteren bir araştırma yayınladı.

Çalışmaya göre, amfibiler, sürüngenler, memeliler ve kuşlar da dahil olmak üzere karada yaşayan hayvanların yaygın ölümleri, yaklaşık 27 milyon yıllık bir döngüyü takip ediyor.

Bu kitlesel yok oluşların büyük asteroid etkileri ve lavın yıkıcı volkanik taşmaları ile çakıştığı belirtiliyor.

Araştırma, etkilerin, orman yangınları, asit yağmuru, ozon incelmesi dahil olmak üzere kara ve deniz yaşamını strese sokacak, potansiyel olarak öldürecek koşullar yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Araştırmanın başyazarı, New York Üniversitesi Biyoloji ve Çevre Çalışmaları bölümünden Michael Rampino, “Küresel kitlesel yok oluşların nedeni görünüşe göre en büyük felaketsel etkilerden ve belki de bazen uyum içinde çalışan büyük volkanizmadan kaynaklanıyor.” dedi.

Araştırmada, asteroit veya kuyruklu yıldız çarpmaları tamamen rastgele olmadığı sonucuna varılıyor. Bunun sebebinin de gezegenin galaksi boyunca yörüngesi gösteriliyor. Güneş sistemi, yaklaşık 30 milyon yılda bir Samanyolu galaksisinin kalabalık kısmından geçiyor. Bu zamanlarda kuyruklu yıldızlar Dünya üzerinde büyük etkilere yol açıyor.

Yeni bir kitlesel yok oluş 20 milyon yıl uzakta

Karada ve okyanusta nesillerin tükenmelerini tetikleyen periyodik küresel felaketler olduğunu vurgulayan Rampino, USA Today’e “Aslında, karada ve denizde türlerin toplu yok oluşlarından üçünün, son 250 milyon yılda yaşanan üç büyük etkiyle aynı anda meydana geldiği biliniyor. Her birinin küresel bir felakete ve sonuçta kitlesel yok oluşlara neden olabileceği biliniyor.” diye konuştu.

Rampino, Dünya’nın bir sonraki kuyruklu yıldız çarpması veya volkanik faaliyetten kaynaklanan kitlesel yok oluştan 20 milyon yıl uzakta olduğunu söyledi.

Paleontologlar daha önce, denizde türlerin yüzde 90’ının yok olduğu benzer kitlesel yok oluşların rastgele değil, 26 milyon yıllık bir döngüde ortaya çıktığını keşfetmişlerdi.

Yaklaşık 66 milyon yıl önce dev bir asteroidin dünyaya çarpması sonucu bitki ve hayvan türlerinin dörtte üçünden fazlası yok oldu. Onlar arasında dinozorlar da vardı.