Fransa 76 camide denetim baÅŸlatıyor: ‘Bazı camiler kapatılabilir’

Fransız hükümeti, camilerdeki aşırı görüşlere karşı büyük ve daha önce eşi benzeri görülmemiş bir mücadele başlatacağını duyurdu. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin bu kapsamda 76 camide inceleme başlatılacağını açıkladı.

Darmanin, Twitter’dan yaptığı duyuruda bu kapsamda bazı camilerin kapatılabileceÄŸini belirtti.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetimi, son dönemde ülkede yaÅŸanan saldırılara ‘içerideki düşman’ ile mücadele edilerek yanıt verileceÄŸini söylemiÅŸti.

16 Ekim’de Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te ifade özgürlüğü ile ilgili dersinde Muhammed Peygamber’in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty başı kesilerek öldürülmüştü.

Ekim ayının sonunda ise Fransa’nın güney ÅŸehri Nice’te düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kiÅŸi öldü, çok sayıda kiÅŸi yaralandı.

Macron, bu saldırıların ardından ‘Ä°slamcı aşırılık’ ile mücadele etmek için bir kanun hazırlanacağını ve Fransa’daki Müslümanlar üzerindeki yabancı etkisini sınırlandırmak gibi önlemler alınacağını belirtmiÅŸti.

‘Hükümetin hatalarının bedelini Müslümanlar ödüyor’

Macron, 2 Ekim 2020’de ‘Ä°slamcı ayrılıkçılık’ ile mücadele edip laik deÄŸerlerin savunulması için bir dizi yasa geçirme planlarını açıklamıştı.

Macron, bu konuÅŸmasında Vahabizm, radikal Ä°slam ve Selefilik atfıyla, “Ä°slam, bütün dünyada kriz yaÅŸayan bir din. Siyasal Ä°slam’a inanmıyoruz, dünya istikrarı ve barışı ile uyumlu olduÄŸuna inanmıyoruz” dedi.

Fransa’daki Bütün Topluluklar için Adalet ve Özgürlük ismindeki ırkçılık ve devlet baskısına karşı savaÅŸan bir sivil toplum kuruluÅŸunun başında olan Yasser Louati, hükümetin hatalarının bedelini Müslümanların ödediÄŸini söylüyor.

Aşırılığın hapishane ve internet gibi hükümetin denetimi altındaki yerlerde baÅŸladığını vurgulayan Louati, “Samuel Paty’ye karşı gerçekleÅŸtirilen saldırı önlenebilirdi, Paty’yi öldüren kiÅŸi en azından dört defa ve çoÄŸunlukla da Müslümanlar tarafından ÅŸikayet edildi. Müslümanlar nasıl halen hükümetle beraber çalıştıkları halde hem yurt dışında hem de evlerinde terörizmin ilk kurbanları olabiliyor” dedi.

3 Kasım’da yapılan açıklamaya göre Macron göreve geldiÄŸinden beri son üç yılda 43 cami kapandı.