Fransa 2022, Parlamento Seçimleri…

İmparatorun Karşı Saldırısı (The Empire Strikes Back, L’empire contre -attaque.-) Star Wars  V Bölüm.)

Fransa Sermaye sınıfı 2012 seçimleri öncesi Fransa Yönetim Sistemi’ni dizayn etmek için kararlı bir biçimde harekete geçti.

İlk uygulamaya koydukları  “Fransa’da bundan sonra 2 Partili Parlamenter Sistem Uygulanacak” kararı idi.

Bunun için en önemli kozları   General De Gaulles ‘un izleyicilerini  Nicolas Sarkozy başkanlığında  “Les Republicains LR   (Cumhuriyetçiler)  olarak birleştirmek, Solu ’da karşısına Parti Socialiste -PS- (Sosyalist Parti ) etrafında konumlandırmak. Öyle de oldu… Geri kalanlar,  iki kesim olarak sınıflandırılarak ,  tek  kategoriye indirgendi. Les Extremes( AŞIRILAR ! )

“Aşrılar’ın” yönü ,savunucuları  temsil ettiği sınıf -kesimin hiçbir önemi yoktu. Çünkü “ İki Ana Kesim” onları eritecekti.

Aşırı Sağ-M.Le Pen (Rassemblement National -RN) E.Zemmour ( Reconquête), N.D.Aıgnan (Debout la France -DLF),.. vs.

Aşrı Sol.J.L.Mélenchon  (La France Insoumise-LFI)  Fabien Roussel (Parti Communiste Francais PCF),  Nathalie Arthaud (Lutte Ouvrière-LO)Philippe  Poutou  (Nouveau Parti Anticapitaliste -NPA)  ve diğer Sol-Devrimci parti-örgütler..

Bütün bu partiler” Aşırı “kategorisine   alındı. Ve ileride oluşturacakları 2 Partili Parlamenter   Sistemde   giderek eritilecek, oluşacak  2  Partiye entegre olacak parti ve hareketler olarak düşünüldü…

 Ancak sermaye her şeye muktedir değil. Ve olamaz da.. Bunu Fransa halkı defalarca gösterdi. Yüzyıllardır her gün sokaklarda hak arayışı ve kendi  taleplerinin  çözümünün ancak SOKAKLARDA olduğunu bilen, bunun içinde yine yüz yıllardır kanlarını -canlarını veren Fransa Proletaryası-Halkı Sermaye sınıfına Yeni Yönetim heveslisi milyarderlere  kolay geçit vermeyeceğini gösterdi. Tüm Sol adına Halka “Benim bir tek düşmanım var, O da Finans Kapital!” diyerek Finans Kapitalin tüm istekleri boyun eğen Sosyalist Parti ve liderine rağmen…

 Sonuç olarak 10 yıl boyunca hazırlanan ve uygulamaya çalışılan Sarkozy (LR) Hollande (PS). “İkili Parlamenter Sistem” uygulamaya konulamadı.

Elindeki imkanlarla rota değiştiren milyarderler bu defa da Sol olmaksızın bir sistem sahneye sürdü.  Parlamenter Sistem “Sağ-Milyarderler-temsilcisi ve Faşist Blok”. olarak dizayn edilmeye çalışıldı.

Bunu da 2017 Seçimleri sonucu iktidara gelmeleri için gerekli yol hazırlığı yapan, yol temizleyen  E.Macron( LRM) ile  denedi. Uygulamaya koydu.

Macron ,ne sağcı ne de solcuydu. Hem sağcı ,hem solcuydu…Hatta daha çok Solcuydu.

2017 SEÇİMLERİ BÖYLE GEÇTİ.

Sağcı-Solcu- ne sağcı- ne solcu.. Hem sağcı- hem solcu…  Macron 5 yılını tamamladı.

Bu arada “Tanrının bir nimeti” olan Pandemi devreye girdi. Milyarderler  Pandemiyi fırsata çevirdi[1]. Ancak uygulamak istedikleri bazı projelerini de   hayata geçirmedi. “Emeklilik Yasası, Sağlık sektörünü tamamen özelleştirme. Kamu  sektörünü yok etme”. vb.  gibi projeleri gerçekleştirilemedi.. Pandemi bir yönü ile Macron’un-  Sermaye sınıfının  isteklerine uygun bir ortam, diğer yandan isteklerini gerçekleştirme imkansızlığı doğurdu.  Milyarderlerin temsilci Macron kamu hastanelerini ve kamu sağlık sektörünü yok etme yerine göstermelik de olsa  destekleme zoruna bıraktı.

2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine böyle gelindi…

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sol   2.Tura çıkmayı  1 puan farkla kaybetti[2].

Tüm anket sonuçları J.L.Melenchon’un % 18 oy oranına bile erişemeyeceği, M.Le Pen’in de %23 ün altına inmeyeceğini “Gösteriyordu!”

Melenchon’un 2. Tura çıkma şansının olmadığı kesinleşmiş gibi idi. Bu durumda Sol’da  kendi oylarını kendilerine vermeliydi.. Solunda Sağında “İkna” edildiği bu “Mevcut durum” Melenchon’a gidecek, ve dolayısıyla Solun 2 tura çıkmasını sağlayacak oyları engelledi…

Geldik Bu güne… Şimdi Milletvekili Seçimleri bir hafta var…

 Sol Cumhurbaşkanlığı  seçimlerinde düştüğü durumu “ Kavramış gözüküyor!.”[3]

Her ne kadar J.L.Melenchon’un “Kariyerist-Sekter” tavrı sol’ u özellikle de Komünist Partisi eski yönetici-militan kesimi ikna etmiş gözükmese de , Sosyalist Parti’nin  Genel Sekreter Olivier  Faure önderliğinde “Sol” kesimi kazanmış gözüküyor. (Hala Sol seçmenin bir bölümü Melenchon yerine Macron’u tercih edebilir de!)

Bu kesim özellikle Sosyalist Parti’nın sağcıları olan Eski Cumhurbaşkanı F.Holland başta olmak üzere,  Eski Sosyalist Başbakan Lionel  Jospin, Bernard Cazeneuve , F.Holland’ın   başbakanları. E. Valls, J.M.Ayrault  …Dolayısıyla  Sol da da hala önemli bir kesim  Melenchon önderliğinde oluşan sol muhalefete sıcak bakmıyor,Melenchon’u Başbakan olarak görme yerine ,Macronun bir adamını tercih eden sol!Bu düşünce   Seçimlere 1 hafta kala ,geleneksel Sosyalist ve Komünist Partili  bir kesimde hala etkili  bir  düşünce…

 Bütün bu eksikliklere rağmen Sol Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası önemli bir adım attı…

Sosyalist Parti başta olmak üzere, Komünist Partisi Çevreci Yeşiller ve diğer sol-devrimci partiler  yeni bir birliğe yöneldi

 Komünist Partisinin Mayıs 1936  da de gerçekleştirdiği “SOL BİRLİK[4]”  hatırasına 3 Mayıs’ta tüm solun birliğini sağlayan bir Hareket oluşturdu. NUPES (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale.) Halkın Yeni Ekolojik ve Sosyal  Birliği .

Sol Birliğin öne çıkan – Programları ve talepler basit ve sınırlı.

– Resmi emeklilik hakkı 60 Yaş olacak.

 – Hükümete geldikleri günden itibaren bütün temel malların fiyat dondurulacak

 -18-25 Yaş arası gençler için hayatlarını devam ettirecek   miktarda karşılıksız maaş bağlanacak…

-Fransa’da  yeniden Ekolojik planlama yapılacak….

 Sol böyle bir atağa geçtiğinde Milyarderlerin karşı atağı (The Empire Strikes Back-L’empire contre attaque- Star Wars V Bölüm) gecikmedi.

Macron 16 Mayıs’ta Eski bir Sosyalist’i Başbakan  olarak atadı. Elisabeth Borne .

Elisabeth Borne Sosyalist  Parti’li Lionel Jospin, Jack Lang -Ségolén Royal gibi Sosyalist Parti ve hükümetlerde görev alan, bakanlık yapan “Solcu-Sosyalist! “ bir kişi.

Hatta “Solcu Bir Kadın” etiketini almadan önce “Sosyal Adalet  savunucusu ve Herkese Eşit Şans Savaşcısı!” bir kadın etiketini yakıştırıyordu kendisine.

 Düşünün şimdi[5] Macron Solcu bir Başbakan ile seçimlere giriyor. Tüm Milyarderlerin temsilcisi olarak!

Fransa’da Sol eğer Milyarderlerin bu tür “basit ama etkili ”manevralarını karşılayacak , halkı ikna edecek yöntemler bulamaz ise, Macron ve Milyarderler yeniden ve maalesef ,bu defa uzun bir süre iktidara yerleşme  hazırlıklarını hız verecek…Buna destek de en çok Fransa ve Avrupa (ve Türkiye) Solundan gelecek.

 Bir adım geriye gidelim. Milyarderlerden  biri de  Vincent Bolloré.  Marion Maréchal ve E.Zemmour kanalı ile DİREK Yönetim için harekete geçti. Rakibi en başta yine Faşist partisinden  M. Le Pen (RN) idi. 1.Tur seçimlerinden önce bu milyarder(ve grubu) tüm medya gücünü kullanarak E.Zemmour’u  %17 Oy oranına kadar yükselti.!.

 Bu aynı zamanda Milyarderlerin ORTAK OLARAK bir meydan okuması idi. “Bizim  bir tek grubumuz  bile böyle bir güce sahip!” imajı vererek… V.Boloré’ nin E.Zemour’una hiçbir milyarder (ve grubu) ses çıkarmadı.[6]. Vencin Boloré Grubu bir gövde gösterisi yaparak  ve %7.oy alarak geçitli seçimlerde.. Şimdi hem kendi Faşist kanadı ,hen de Macron ve temsil ettiği Milyarderlere İle pazarlık halindeler.

 Son seçim anketleri Sol Birliğin hızla yükseldiğini ve halkın desteğinin arttığını gösteriyor. Anca gerek Seçim sistemi (iki turlu)gerekse Fransız seçmeninin genel eğilimi nedeni ile Macron ve ortaklık yaptığı partilerin  Parlamentoda mutlak çoğunluğu alacağını ifade ediyor..

Solun ilk zorluğu “Cumhurbaşkanının Partisine oy verme” eğilimini kırmak zorunda olmaları. Fransız seçmeni açısından  Cumhurbaşkanı ile  Parlamento çoğunluğunu alan Başbakan’ın farklı parti ve görüşten olması (Cohabitation ) tercih edilen bir yönetim şekli değil. Gerçi bir çok seçim döneminde Cohabitation yaşayan bir seçmen Fransız seçmeni..ama yine de seçmen tarafından  tercih edilen bir durum değil…

İkinci engeli Başbakanlığı alabilecek bir çoğunluğu elde edemeyeceği bilinen Faşist  Partiler grubunun (Le Pen- E.Zemmour- M. Maréchal-N.Dupont -Aignan..) nerde ise  bir sol Programla halkın karşısına çıkması onların popülist propagandası ile oyların Macron ve ortakları lehine bölünmesi…

Son anketler Sol Birliğin (NUPES) Parlamento seçimlerinin 1. Turunda %30 oy oranı ile birinci sırada olduğunu gösteriyor. Macron ve ortakları %26 ile ikinci. Faşist  Le Pen  %19 E.Zemmour % 6 [7] ile 3.  ve 4. durumda. Ancak Seçim sistemi ve 2.tur nedeni ile bu oran parlamentoya yansıyacak . Aynı anketler Milletvekili dağılımını[8] Macron ve ortaklarının 295-335  milletvekili(Bu mutlak çoğunluk demektir)  Sol Birliğin  155-185  Milletvekili Faşist grubunda 14-34 arasında milletvekili çıkaracağını öngörüyor.

Bu durumda Sol birliğin  Ana Muhalefet grubu olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Parlamento da  çoğunluğuna sahip olma, ya da en azından en çok oy alan 1 grup olarak hükümet kurma şansına sahip olduğu da biliniyor..

 Son Hafta içindeki  çalışmalar ve halkı ikna etme süreci hem  Sermaye grubu ,hem de halk muhalefeti açısından belirleyici bir süreç olacak.[9]


[1] Milyarderlerle  2019-2020 arası  Pandemi döneminde  gelirlerini 178 Milyar €  Kazandı. Örneğin Bernard Arnault ‘un serveti 2019  da -14,5 Milyar €  dan 2020  de  – 100 Milyar  €  ya , Francoıs Pınaut‘un serveti   2019 da -4.9 milyar  € dan 2020  da  32 MİLYAR € ya yükseldi.

[2] Cumhurbaşkanlığı 1.Tur seçim sonuçları. E.Macron 9  783  058 Oy,%27.85,M.Le Pen  8 133 828 Oy ,%23.15 . J.L Melenchon  7  712  520 Oy, %21 95.

[3] “Baba Cennetliksin”  demiş de  “İnanamıyorum oğlum demiş!” Anadolu halk deyişi…

[4]  SFIO (Le Parti Socialiste -Section Francaıse de L.Ouvrière est un Parti Politique Français)Sosyalist Pati Fransa İnternasyonalist Seksiyonu ile birlikte Komünist  Partisi ve radikal  sol birlikteliği . Leon Blumun başbakanlığı ile Fransa’da bugüne kadar süren ve her sağ hükümet tarafından ortadan kaldırılmaya çalışılan işçi haklarının yasallaştığı dönem.

[5] Seçimler sonrası, hatta şimdilerde ,hem Fransa’da hem de Türkiye dahil tüm Avrupa’da Macron’un “Solcu bir hükümet kurduğu ve Sol’a  büyük yer verdiği”  söylenecek. Hem de Solcular tarafından!

[6] Bunu Türkiye’de halk çok daha iyi yaşıyor. Erdoğan ve grubunu temsil ede  Milyarderlerin 15-20 yıldır süren iktidarına Türkiye’deki başka hiçbir milyarder grubu (Koç’lar,Eczacıbaşı’lar ,Sabancı’lar vs)ses çıkarmamak.

[7] l’Ifop un 27-30 Mayıs arası sondajı.

[8]  Meclis 577 Parlamenterden oluşmakta.

[9] 30 Mayıs 1 Haziran  anketleri Macron ve ortakların inişe geçtiğini (%24.5 oy oranı ile en fazla 295 milletvekili) Sol Muhalefetin ise yükselmekte olduğunu( %25 oy oranı ile en az 168 milletvekili ) gösteriyor.