Evlere ‘Alevi’ yazılıp çarpı atılmıştı: Savcılık soruşturma başlattı

Yalova’da bazı evlerin duvarına ‘Alevi’ yazılarak çarpı atılması hakkında savcılık soruşturma başlattı.

Yalova’da bazı evlere ‘Alevi’ yazılarak çarpı atılmıştı. Konu kamuoyuna yansıyarak tepki çekmiş ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şube Başkanı Fikret Demir, “Toplumun sinir uçları ile oynanıyor. Bu sürecin takipçisi olacağız” demişti. Yaşananlar üzerine savcılık soruşturma başlattı. Savcılıktan yapılan açıklamada ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Savcılığın açıklamasında “Şüpheli veya şüphelilerin yakalanması ve yakalanmaları halinde mevcutlu olarak başsavcılığımızda hazır edilmeleri için kolluk güçlerine talimat verilmiş olup soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” denildi.

Alevi evlerinin işaretlenmesinin geçmişi…

Türkiye Alevi evlerinin işaretlemesini ilk kez Maraş Katliamı öncesi yaşandı. Katliamdan bir kaç gün önce işaretlenen evlere katliam günü saldırılar düzenlendi. Çok sayıda Alevi  hunharca katledildi. Aynı uygulamayı daha sonra Çorum katliamında tekrarlandı.

Bu kıyımlardan sonra Türkiye’nin değişik illerinde, sürekli tekrarlanan Alevilerin evlerinin işaretlenmesi sıkça rastladığımız bir olay olmaya başlandı. Bu işaretleme ile Aleviler üzerinde baskı oluşturuldu ve acı hatıraların canlanması sürekli diri tutulmaya çalışılıyor…