Elektronik sigaraya bağlı akciğer hastalıkları ve ölümler…

USA’ da elektronik sigarayla alakalı solunum yetersizliği vaka sayısının birkaç hafta içinde 450’ ye ölümlerin sayısının ise 5’ e yükseldiği bildirildi (1).

Elektronik sigarayla ilgili akciğer hastalığı adı verilen klinik tablonun kesin sebebi bilinmemekle beraber şüphelenilen bazı kimyasallar var.

Elektronik sigaralarda tütün sigaralarından farklı olarak çeşitli aldehit ve alkollerden oluşan “lezzet” verici kimyasalların ısıtılması ve buharlaşması için solventler kullanılıyor.

Esrar yağları ve konsantreleri de elektronik sigaralara giderek yaygın olarak ilave ediliyor.

Elektronik sigaralarda esrar kullananlara ait örneklerin neredeyse tamamında çok yüksek miktarda “vitamin E asetat” bulunması dikkatleri bu madde üzerine çekti.

Besin desteği olarak ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan vitamin E asetatın solunum yoluyla alındığında zararlı olabileceği düşünülüyor.

İncelenen maddeler arasında başta nikotin, THC (esrarda bulunan psikoaktif kimyasal), pestisitler, opioitler, solventler, aroma vericiler var (2).

Hastalık gençlerde ve erkeklerde daha çok görülüyor

53 vakadan oluşan bir seride yüzde 83’ ünün erkek ve medyan yaşlarının da 19 olduğu bildirildi.

Bunların yüzde 98’ inse solunum, yüzde 81’ inde mide-bağırsak ve yüzde 100’ ünde de bünye ile ilgili belirtiler görülüyor.

Radyolojik incelemelerde hastaların tamamında iki taraflı infiltrasyonlar görülüyor.

Hastaların yüzde 94’ ünün hastanede yatırılması gerekirken, yüzde 32’ sine ise suni solunum yapılması gerekiyor.

Vakaların yüzde 84’ ü elektronik sigaralarda THC kullandığını bildiriyor ama kullanılan belirli elektronik sigara markası yok (3).

Bu arada Michigan elektronik sigaraları yasaklayan ilk eyalet oldu (4).

Gelelim neticeye

Elektronik sigaralar ülkemiz için de ciddi bir tehdittir ve bunlara karşı vatandaşların ve özellikle de gençlerin korunması çok önemlidir.

Araba devrilmeden tedbir alınması şarttır.


Kaynaklar:

1.https://www.washingtonpost.com/health/2019/09/06/lung-illness-tied-vaping-has-killed-third-person-may-be-new-worrisome-disease-officials-say/

2.https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1911995?query=recirc_curatedRelated_article

3.https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1911614?query=featured_home

4.https://www.usatoday.com/story/news/nation/2019/09/04/michigan-flavored-electronic-cigarette-ban/2207205001/