Çinliler Mars yüzeyinin sanılandan çok daha uzun süre boyunca ‘ıslak olduÄŸunu’ tespit etti

Buna göre Mars’ta eski bir okyanusun yeri olduÄŸuna inanılan geniÅŸ havzada keÅŸfedilen hidratlı mineraller, gezegenin yüzeyinde sanılandan daha uzun süre boyunca su bulunmuÅŸ olduÄŸunu gösteriyor.

Bilim insanları, Science Advances dergisinde Çarşamba günü yayınlanan makalede, Zhurong robotu tarafından geri gönderilen verilerin analizini paylaştı ve 700 milyon yıl öncesine kadar örneklenmiş minerallerde bile su belirtileri tespit edildiği açıklandı.

Daha önce Mars’ın ‘Hesperian Epoch’ olarak bilinen ikinci jeolojik çağının sona erdiÄŸi yaklaşık 3 milyar yıl öncesine kadar sadece ıslak yüzeye sahip olduÄŸuna inanılıyordu. İçinde bulunan evreye ise ‘Amazon dönemi’ deniyor ve bu devirde yüzey suyu yok.

AraÅŸtırmacılar, Zhurong’un örneklediÄŸi mineralleri içeren toprağın, yükselen yeraltı suyu veya o zamandan beri buharlaÅŸan erimiÅŸ buz tarafından oluÅŸturulabilecek sert bir kabuÄŸa sahip olduÄŸunu yazdı.

Suyun tamamı kutuplarda kilitli halde
Çin araştırma robotu, geçen yıl mayıs ayında gezegene inişinden bu yana uçsuz bucaksız Utopia Planitia ovasını keşfetmeye devam ediyor. Zhurong, arazi hakkında veri toplarken iniş alanından yaklaşık 2 kilometre mesafe yol kat etti.

Son yıllarda, Avrupa Uzay Ajansı tarafından işletilen bir yörünge sondasından elde edilen verilerde de gezegenin güney kutbundaki buzun altında su keşfedildi.

Mars’taki suyun neredeyse tamamı kutup buzullarında kilitli halde bulunuyor.

Yeraltı suyunu bulmak, gezegenin yaşam potansiyelini belirlemenin yanı sıra herhangi bir insanlı keşif görevi için de kalıcı bir kaynak sağlamanın anahtarı.