Cinayet Var

Ãœlke: TC
Şehir: Adıyaman
Kurban: İki dağ keçisi
Katiller: Amerikalı kadın avcı Emieblcek Harris ve kocası Michael Shaun Harris
Cinayete azmettiren ve yardım-yataklık yapan: Adıyaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü
Ceza: Yok

Hiçbir canlıya ve insana en ufak bir zararları olmayan, sadece çalılıklarla beslenerek dünyayı güzelleÅŸtiren daÄŸ keçileri, dünyanın en özgür ruhlu fakat insana da yakın varlıklarındanlar ve Alevilik inancına göre de özellikle Dersim yöresinde kutsal sayılıyorlar. Ãœlkemizde henüz, ‘nesilleri tükenmek üzere olan canlılar’ kapsamına alınmamışlarsa bile, sınıra dayanmışlar. HoÅŸ, dayanmasalar ne olur; bu dünya onlara da ait. Ne var ki insanın aç gözlülüğünün ve vahÅŸetinin sınırı yok.

Kaçak avlanmaları halinde, ’26 bin lira’ para cezası varmış güya; ama sözde ‘DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’, her sene Åžubat ve Mart aylarını onlar için av mevsimi tayin etmiÅŸ. Adıyaman’da bu yıl avlanabilecek daÄŸ keçisi kotası da, ’30’ olarak belirlenmiÅŸ. Elbette ki her türlü rüşvetle ve torpille vahÅŸi emellerine ulaÅŸan kaçak avcıları saymazsak, sekiz yaÅŸlarına kadar kâğıt üstünde dokunulmazlığa sahiplermiÅŸ; sekiz yaşını geçtikten sonra ise resmen avlanabilirlik statüsüne giriyorlarmış. Tabii büyük paralar karşılığında…

Bugün hayatı alınan olaÄŸanüstü güzellikteki daÄŸ keçilerinden biri, 130 cm boynuz uzunluÄŸuyla 11 yaşına kadar yaÅŸamayı baÅŸarabilmiÅŸ bir muhteÅŸem canlı… Ne yazık ki hazin ömrü buraya kadarmış. Çünkü taa Amerikalar’da yaÅŸayan bir kadının kara kalbi, onun heybetli kafasını kesip duvarına asmak arzusuyla yanıp tutuÅŸuyormuÅŸ. Sonunda yememiÅŸ içmemiÅŸ, saatlerce uçarak Türkiye’ye gelmiÅŸ. Etkili ve yetkili mercilerin her av mevsiminde keçi başına yaptığı açık artırmayı en fazla doları bastırarak kazandıktan sonra, kocaman tüfeÄŸi ve kan bürümüş gözleriyle Sincik Devlet Avlağı’na dalmış; daÄŸ bayır tırmanarak keçimizin izini sürmüş. Sonunda bulmuÅŸ onu ve korkunç cinayet aletiyle vurmuÅŸ.

Sonra da tıpkı özgürleÅŸtirmek için iÅŸgal ettikleri Irak’ta, Vietnam’da öldürdükleri insanların cesetlerinin üstüne postallarıyla basarak zafer pozları veren Amerikan askerlerininkine benzer bir ÅŸekilde üzerine çöküp, vahÅŸice sırıtarak poz vermiÅŸ. Bu arada, acımasızca canını alırken gözleri açık giden zavallı keçinin, rüyalarını süsleyen görkemli boynuzlarına övünçle yapışmayı da ihmal etmemiÅŸ.

Türkiye’ye gelirken, eÅŸi Michael Shaun Harris de onunla birlikteymiÅŸ. O da açık artırmada bastırdığı binlerce dolar karşılığında, AkdaÄŸ Devlet Avlağı’nda iz sürmüş ve boynuz uzunluÄŸu 118 cm, yaşı ise 9 olan baÅŸka bir kadim daÄŸ keçisini katletmiÅŸ.

Kocasının vurduğundan daha uzun boynuzlu bir keçi vurmuş olmasından dolayı, kadının başı göğe ermiş.

O meleklerin masum kafalarını Amerikan rüyası evlerinin duvarlarına asmak için koltuklarının altına alıp giderlerken; etkili ve yetkili ÅŸahıslara, “Türkiye’deki cinayet hizmetinden çok memnun kaldıklarını” belirterek hararetle teÅŸekkür etmiÅŸ; “gelecek av mevsiminde yine geleceklerini” söylemiÅŸler.

Başı göğe erenler sadece onlar deÄŸilmiÅŸ tabii… Adıyaman’da her yıl av mevsiminde avcılardan alınan kan paralarıyla çok mühim iÅŸler baÅŸarılıyormuÅŸ.

DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Åžube Müdürü Ä°smail Kozan, konuyla ilgili ÅŸunları söylemiÅŸ: “Av turizmi kapsamında elde edilen gelirlerin yüzde 60’ı avlak alanının bulunduÄŸu köylerde, muhtarlıklara aktarılarak köylerin cami, taziye evi, Kur’an kursu gibi ihtiyaçlarında kullanılıyor.”

Herkes ermiş muradına, ağla gözlerim ağla!

Not: Yazımı bitirdikten sonra devam ettiÄŸim araÅŸtırmalarım sonucu öğrendiklerime göre, Adıyaman’da daÄŸ keçisi avlandırma iÅŸinden akan paralar dudak uçuklatıcı rakamlara ulaşıyor. ÖrneÄŸin, 2017-2018 av mevsiminde sadece 5 daÄŸ keçisi kotası için yapılan açık artırmanın tamamını da yabancılar kazanmış ve 210 bin tl gelir elde edilmiÅŸ. O zaman da ilk avcı ABD’den gelmiÅŸ. Bu yıl belirlenen 30 avlık keçi sayısından akacak kanlı paranın tutarını hayal edemiyorum. Bu paraların, zaten hepsinin fazlasıyla camisi olan köy taziye evlerine ya da kur’an kurslarına gittiÄŸine inanmak mümkün deÄŸil. Ah ne kanlı, ne kirli, ne karanlık bir ülke!

“Emperyalist Amerika’ya” ve bütün “gâvur ülkelere” her gün ağız dolusu küfrederiz; sonra coÄŸrafyamızda yaÅŸayan kadim hayvanları, baÅŸta doları bastıran Amerikalılar olmak üzere en yüksek parayı veren “gâvur avcılara” gururla peÅŸkeÅŸ çekerek katlettirir; kazandığımız kanlı paralarla da av bölgelerindeki köylerimize “cami, taziye evi, kur’an kursu” açmakla övünürüz.

Biz bunu insanımıza, hayvanımıza, dağımıza, taşımıza, madenimize, deremize, yerli tohumumuza, şeker pancarımıza, bin yıllık zeytin ağacımıza, fındığımıza, değerli olan neyimiz varsa hepsine her zaman yaptırırız; ne de olsa ölümüne vatansever ve de müslümanız elhamdülillah!

Rabia MÄ°NE
Latest posts by Rabia MÄ°NE (see all)