Çin, yerli yolcu uçağı C919, ile ilk ticari uçuÅŸu yaptı…

Çin, havacılık endüstrisinde tarihi bir baÅŸarıya imza attı. Ãœlkenin ilk yerli yolcu uçağı C919, ile ilk ticari uçuÅŸunu gerçekleÅŸtirdi. Devlet ÅŸirketi Comac tarafından üretilen uçak, Shanghai Hongqiao Havalimanı’ndan Pekin’e, 130’dan fazla yolcuyla uçtu.

C919, 15 yıllık zorlu çalışmanın ürünü. Çinli yetkiler, Çin’in yüksek teknoloji üreten ülke olma hedefine bir adım daha yaklaÅŸtıklarını vurguluyor. 168 yolcu kapasitesine sahip olan ve yaklaşık 5600 kilometre menzile sahip olan bu uçak, Airbus ve Boeing’in hâkim olduÄŸu kısa ve orta mesafeli uçuÅŸ pazarında rekabet etmeyi hedeflemekte.

Comac, C919 için ÅŸimdiye kadar 1200’den fazla sipariÅŸ aldığını, bunların çoÄŸunun yerli havayollarından geldiÄŸini belirtmekte. Ä°lk uçağı iÅŸletmeye alacak olan havayolu ise Mart ayında beÅŸ adet C919 sipariÅŸ eden China Eastern Airlines’dır. Comac, üretimi beÅŸ yıl içinde yılda 150 uçaÄŸa çıkarmayı planlamakta.

Ancak C919 tümden Çin’in bir ürünü deÄŸildir. Önemli bileÅŸenlerin çoÄŸu, özellikle motorlar gibi, yurt dışından tedarik edilmekte. Ayrıca uçak, ağırlık, yakıt tüketimi, gürültü, güvenlik, konfor veya ekonomi açısından çığır açıcı bir yenilik sunmamaktadır. Görsel olarak Airbus A320’ye büyük ölçüde benzemektedir.

C919’un uluslararası baÅŸarı elde etmesi için Avrupa ve Amerikan otoritelerinden onay alması gerekmekte, bu da uzun ve karmaşık bir süreç. Åžu anda uçak yalnızca Çin pazarı için onaylıdır, ancak bu pazar oldukça büyüktür. Çin, dünyanın ikinci büyük havacılık pazarıdır ve bu on yıl içinde ABD’yi geride bırakması beklenmekte.

C919’un ilk uçuÅŸu, Çin için önemli bir kilometre taşı olmasının yanı sıra Batı’daki önde gelen üreticilere de bir meydan okuma. Havacılık endüstrisi sürekli bir deÄŸiÅŸim içinde ve Çin, bu alanda öncü bir rol oynamak istemekte. (NHY, Dış Haberler)