Çiğdem Kılıçgün Uçar: Alevilerin mücadelesi bizim mücadelemizdir

Edinilen bilgiye göre, Yeliler Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDK Eş Genel Başkanı Cengiz Çiçek, İstanbul Milletvekili adayları, HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri ile birlikte Dersim Katliamı kurbanları için İstanbul Kadıköy’de düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Olayın kurbanlar için ağıtlar söylendi ve denize karanfiller bırakıldı.

Uçar, “Dersim Katliamını kara gün” olarak nitelendirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Şu soruyu sorarak başlamak gerekiyor. 4 Mayıs’ta başlayan bu katliam, bu tertele bu ülkeye ve bu ülke halklarına ne sağladı? Bu devletin üzerinde yükseldiği tekçilik bugün teklemeye başlamış durumda. Alevilerin inançları, yaşadığı bütün mekanlar Türkiye halkları açısından hak ve hakikate tekabül ediyor. Yok etmek istedikleri bu hak ve hakikatin kendisiydi. Geldiğimiz aşamada başaramadıklarını söylememiz gerekiyor. Katliamda yitirdiğimiz bütün canlarımızın ruhu Munzur’da, Dersim dağlarında ve ziyaretlerinde yaşıyor. Buradan yitirdiklerimize sesimiz ulaşsın diyoruz. Sizin kavganız, sizin mücadeleniz Dersim halkı başta olmak üzere bu katliamı kınayan herkes tarafından sahipleniliyor ve Dersim’in hakkı ve hakikati yerini buluncaya kadar devam edecek.

Bu katliamı yapanlar açısından da bir travma. Birçok belgesel çekildi araştırma yapıldı. Bu katliamı gerçekleştirenler bile yaşadıkları travmayı uzun süre anlatmak zorunda kaldı. Bunu bir de yaşayanlar açısından düşünün. Türkiye’ye giydirilmek istenen tekçilik gömleği en çok Dersimlilerin mücadelesiyle yıkılmış durumda. Bugün Türkiye’de yaşayan bütün halklar ve inançlar bize dayatılan tekçilik karşısında çok güçlü bir mücadele yürütüyor. Biz Seyit Rıza’mızın akıbetinin, Alevi önderlerin mezarlarının akıbetinin açıklanmasını talep ediyoruz. Alevi halkının ve inancının mücadelesi bizim mücadelemiz. Hakikate ulaşana kadar bu hakikatin yürütücüsü olmaya devam edeceğiz.”

Uçar ayrıca bugün, İstanbul’da Bağcılar Cemevi’ni ziyaret etti ve esnaf ziyareti gerçekleştirdi.