Çiftçilerin Tarımsal Desteklere Tepkisi Büyüyor

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, 2023 yılı tarımsal desteklerinin çiftçiyi memnun etmediğini ve çiftçiyi tarlasına küstürdüklerini söyledi. Karakoz, AKP iktidarının hem bu ülkede üretimi, tarımı ve çiftçiyi bitirmeye hem de bu ülkenin insanlarını gıdada dışa bağımlı hale getirmeye kararlı olduğunu savundu.

Karakoz, yaptığı açıklamada, 2023 yılı tarımsal desteklerinin geçtiÄŸimiz yıla göre bazı artışlar içerdiÄŸini ancak bu artışların yetersiz olduÄŸunu belirtti. Karakoz, “GeçtiÄŸimiz yıl 14 bin lira olan gübre bu yıl 21 bin lira. Aynı ÅŸekilde mazot 23 liraydı bugün 39 lirayı çoktan aÅŸtı. Keza birçok tohumluk ürünün fiyatı en az iki katı arttı. Ama gelin görün ki AKP Ä°ktidarının BuÄŸday, Arpa, Nohut, Patates, Pamuk ve Fındık gibi ürünler için dekar başına verdiÄŸi gübre desteÄŸi hiç deÄŸiÅŸmemiÅŸ. Geçen yıl ne ise ÅŸimdi de o, gübre yoksa kaliteli ürün yok. Gübre yoksa üretici yok” dedi.

Mazottaki desteÄŸin dekar başına 2 Lira ile 95 Lira arasında yükselmesi karşısında bırakın çiftçinin tarlasını sürmesini, traktörünün kontağını bile çevirmeye yetmeyeceÄŸini ifade eden Karakoz, “dekar başına 8-9 litre mazot kullanan arpa, buÄŸday, mercimek ve nohut üreticisi ya da dekar başına 21-22 litre mazot tüketen patates, pamuk ve çeltik üreticisi nasıl üretim yapacak” çıkışını yaptı.

Karakoz, AKP iktidarını şu sözlerle eleştirdi:

“Anlaşılan o ki! AKP iktidarı hem bu ülkede üretimi, tarımı ve çiftçiyi bitirmeye hem de bu ülkenin insanlarını gıdada dışa bağımlı hale getirmeye kararlı. Ãœlkeyi kaosa sürükleyen bu iktidar, biraz olsun bu ülke vatandaÅŸlarını ve çiftçiyi düşünüyorsa; girdi maliyetlerini göz önüne alarak açıklanan bu 2023 Yılı Tarımsal Desteklemelerini günümüz koÅŸullarına göre revize etmeli ve çiftçimize sahip çıkmalıdır.”

Karakoz’un açıklamaları, AKP iktidarının tarımsal destek politikalarına yönelik eleÅŸtirilerin arttığı bir dönemde geldi. Çifçiler, girdi maliyetlerindeki artışlara karşın tarımsal desteklerin yetersiz olduÄŸunu ve bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını savunuyor.

AKP iktidarı ise tarımsal desteklerin arttığını ve çiftçilerin üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapıldığını savunuyor.