BM Raportörü, UNRWA’ya desteÄŸi kesen ülkeleri soykırıma yardımcı olmakla suçladı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, UNRWA’ya yönelik finansal yaptırımların soykırıma katkıda bulunduÄŸunu söyledi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) çalışanlarının Hamas’a destek verdiÄŸi iddiası üzerine UNRWA’ya finansal desteÄŸini durdurduÄŸunu açıklayan ülkeleri “soykırıma yardımcı olmakla” suçladı.

Ä°srail’in UNRWA’ya “Hamas’la iÅŸ birliÄŸi” suçlaması yöneltmesinin ardından Finlandiya, Avustralya, Ä°ngiltere ve ABD finansal desteÄŸi geçici olarak askıya aldığını açıkladı. Ä°ddiaların ve yaptırımlarından ardından; BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ä°srail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına iliÅŸkin iddialarının acilen soruÅŸturulmasını istedi.

Albanese, X hesabından konuya dair yaptığı paylaşımda, Uluslararası Adalet Divanının (UAD), Ä°srail’in Gazze’de soykırım yaptığına iliÅŸkin “makul bir karara” varmasının ertesi gününde bazı ülkelerin UNRWA’ya finansal desteÄŸini durdurma kararı aldığını hatırlattı.

Bu ülkelerin en kritik zamanda milyonlarca Filistinliyi toplu olarak cezalandırdığını belirten Albanese, bu ülkelerin Soykırım Sözleşmesi kapsamında yükümlülüklerini ihlal ettiklerini de kaydetti.

Albanese, bu kararın UNRWA’nın hayati hizmetlerini aksatmasının yanı sıra Filistinli mültecilerin insan haklarını da tehlikeye attığını vurguladı. Albanese, UNRWA’nın bağımsız bir soruÅŸturma yapılana kadar finansal desteÄŸinin devam etmesi gerektiÄŸini savundu.

Albanese, ayrıca bu ülkeleri Ä°srail’in Gazze’deki saldırılarına karşı çıkmaya ve UAD’nin kararına uygun ÅŸekilde hareket etmeye çağırdı. Albanese, bu ülkelerin Filistinli mültecilere yönelik adaletsizliÄŸi sona erdirmek için uluslararası toplumla iÅŸbirliÄŸi yapmalarını istedi.