Bir kadının yoksulluğa kulak verişi…

Onu çoğumuz bilmiyoruz. Çünkü ön planda değildi. Belli bir aşamaya kadar, başka bir dille anlatılan haberlerin öznesi olmadı çünkü.

Adı MacKenzie Scott.

Temmuz ayında bir karar veriyor; pandemi koşullarından daha da etkilenen yoksullara servetinden bağış yapmaya…Yaklaşık 6 bin 500 yardım kuruluşu arasından 384’üne hızla 4.2 4.2 milyar dolar aktarıyor.

Özellikle de gıda yoksulluğu çeken kesimlere.

Haberini Bloomberg’de okudum. Çok çarpıcı.

Asıl, Scott bunun hikayesini kendi blogunda yazmış.

Scott, Emily Dickinson’ın soyutlanmış biçimde tek odalı bir yerde yaşadığını, mezarlığa bakan bu odada yazdığı şiirlerin de çoğunlukla ölüm üzerine olduğunu not ederek başlıyor…

Kış aylarına girerken zihninde hep bir Emily Dickinson’ın şiirinin, ‘umut‘ üzerine olan kısmının dolaştığını söyleyerek, şiirin başı ve sonunu aktarıyor.

Şiirin Türkçe çevirisi şöyle:

“Umut” o tüylü şey –
Ruha konan –
Ve öter sözsüz bir melodiyi –
Ve asla kesmez – hem de asla –
…/…
Onu en soğuk ülkede duydum-
Ve en yabancı denizde –
Fakat – asla – Istırap içinde bile,
Bir tek kırıntı istemedi – benden.
(Çeviri: Fatma Nur Türk)

Pandeminin yoksulların evine bir yıkım balyozu gibi girdiğini anlatarak, bu kesimlere yardımı büyütmek için ekibiyle yoğun bir çalışmaya girerek 4.2 milyar dolar aktarım yaptığını uzun uzun anlatıyor.

MacKenzie Scott, 2019’da “Giving Pledge” hareketine katılarak eklediği taahhütte, elindeki servetin “orantısız” olduğunu not ederek, servetinin büyük bir bölümünü “kasa boşalana kadar” topluma iade edeceğini yazıyordu.

Bloomberg’in haberine göre, Scott’un serveti bu yıl 23.6 milyar dolar artarak 60.7 milyar dolara yükseldi.

Scott’ın Temmuz’da 1.7 milyar dolarlık bağışı, ırk, LGBT, toplumsal cinsiyet gibi konularda eşitlik hedefine dönük kuruluşlara yapılmış.

Böylece bu yıl tam 6 milyar dolara yakın bağış yapmış oluyor.

Bu hızda servetini bağışlayan “ultra zengin”, bildiğim kadarıyla görülmedi.

Bloomberg’in haber yazma dili, olması gerektiği gibi olsa da övgüye değer. Haber “Jeff Bezos’un eski eşi” diye verilmiyor.

Scott’ın serveti eski eşi Jeff Bezos’la boşanma sürecindeki mal paylaşımından geliyor.

Nasıl ki hayatı birlikte yaşamışlarsa geçmişte “Jeff Bezos’un serveti” diye aktarılan durum, aslında buna MacKenzie Scott’ın da de facto ortak olduğu gerçeği idi. Nitekim boşandıklarında da servetin yarısını alması çok doğal bir sonuçtu.

2020’ye damgasını vuran bir sarsıntı Covid-19 pandemisi olsa da, MacKenzie Scott iyi şeylerin olabileceğini güçlü biçimde sergiledi.

2021’e umutlu girmek için çok iyi bir sebep ortaya koydu.

Kaynak: Ekonomi Alla Turca / Uğur Gürses