Belçika, Kinder çikolata fabrikasının kapattı

Türkiye’de “Sürpriz yumurta” olarak bilinen ürünün üreticisi Ferrero, bir çok Kinder ürünün piyasadan toplama kararı aldı.

Belçika’de, tesisin birkaç Avrupa ülkesinde ve ABD’deki bir Salmonella vakası dalgasının arkasında olduÄŸundan şüphelenilmesinin ardından bir Kinder çikolata fabrikasının kapatılmasına karar verildi.

Bu karar ve beraberindeki sağlık sorunları, sahibi İtalyan şekerleme devi Ferrero için Paskalya tatili sezonunun zirvesindeyken, Kinder çikolatalarının aranan süpermarketler tarafından satın alınmasıyla geldi.

Ferrero bir bildiri yayınladı ve Salmonella vakalarının yoÄŸunluÄŸu için “içtenlikle özür dilediÄŸini” ve güneydoÄŸu Belçika kasabası Arlon’da bulunan fabrikasının faaliyetlerinin askıya alındığını kabul ettiÄŸini söyledi.

Salmonella, insanlarda ishal, ateş ve mide krampları gibi semptomlara neden olabilen bir bakteri türü. En yaygın gıda kaynaklı enfeksiyonlardan biri. Çoğu vaka, hayvan veya insan dışkısı ile kontamine olmuş gıdaların yutulmasından kaynaklanıyor.

Belçika’nın gıda güvenliÄŸi otoritesi AFSCA’dan yapılan açıklamada, “son birkaç saatin Ferrero tarafından saÄŸlanan bilgilerin eksik olduÄŸunun tespit edilmesinin ardından” tesisin kapatılmasına karar verildiÄŸi belirtildi.

Åžirketin popüler Kinder markasının fabrikanın tüm üretiminin piyasadan toplatılmasına da karar verildi. AFSCA yetikilileri, “kuruluÅŸun tüm gıda güvenliÄŸi kurallarına ve gerekliliklerine uyduÄŸu sonucuna varıldığında yeniden açılmasına izin verileceÄŸini” kaydettiler.

Belçika Tarım Bakanı David Clarinval, “Böyle bir karar asla hafife alınmaz, ancak mevcut koÅŸullar bunu gerekli kılıyor. VatandaÅŸlarımızın gıda güvenliÄŸi asla ihmal edilemez” dedi.

Bazı ürünler için toplatma kararı

Ferrero, “bilgilerin zamanında alınması ve paylaşılmasında gecikmeler yaratan dahili verimsizlikler olduÄŸunu kabul ettiÄŸini” açıkladı.

Fabrikanın Kinder Surprise (Sürpriz yumurta), Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi ve Kinder Schoko-Bons’un tüm üretimi “anında geçerli olmak üzere” durduruldu.

Ferrero açıklamasında, “Bu konuda çok üzgünüz. Tüm tüketicilerimizden ve iÅŸ ortaklarımızdan içtenlikle özür dilemek ve gıda güvenliÄŸi yetkililerine deÄŸerli rehberlikleri için teÅŸekkür etmek istiyoruz” denildi.

Nutella ve Tic Tac ÅŸekerlemeleri de yapan ÅŸirket, PerÅŸembe günü Belçika’da üretilen ABD’deki Kinder çikolatalarının bazı türlerini piyasadan toplama kararı aldı.

Bunu, bu haftanın baÅŸlarında BirleÅŸik Krallık’ta ve birkaç Avrupa ülkesinde fabrikadan gelen ürünlerle ilgili endiÅŸeler nedeniyle alınan kararlar izledi.

İngiltere Gıda Standartları Ajansı, Birleşik Krallık genelinde 63 Salmonella vakasının tespit edildiğini söyledi.

Fransız halk saÄŸlığı servisine göre, Fransa’da en az 21 vaka bildirildi ve 15’inin ÅŸu anda geri çaÄŸrılan Kinder ürünlerini yediÄŸi bildirildi.