AYM, Sırrı Süreyya Önder ve Kobani Davası tutuklularının başvurularını reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis BaÅŸkanvekili Sırrı Süreyya Önder ile Kobanê Davası’ndan tutuklu bulunan siyasetçiler Zeynep Ölbeci, Alp Altınörs ve Bülent Parmaksız’ın baÅŸvurularına iliÅŸkin kararını açıkladı. AYM, baÅŸvuruları reddederek, tutuklama ve diÄŸer hukuki tedbirlerin “hukuksuz” olmadığına hükmetti.

AYM’nin gerekçeli kararında, Sırrı Süreyya Önder’in baÅŸvurusunda, KCK Konseyi üyelerinden Murat Karayılan’a ait olduÄŸu iddia edilen bir sanal medya hesabından yapılan paylaşımların yer alması dikkat çekti. Ancak bu paylaşımların gerçekle baÄŸdaÅŸmadığı belirtilse de gerekçede kullanıldı.

Ayrıca, gizli ve açık tanıkların beyanlarının gerekçe olarak kullanılması ve baÅŸvuruların idari ve hukuki yollar tüketilmeden yapıldığı iddiasıyla AYM, baÅŸvuruları reddetti. AYM, siyasetçi Sırrı Süreyya Önder’in adli kontrol ÅŸeklindeki ceza uygulamalarının seyahat özgürlüğünü ihlal etmediÄŸini ve konuÅŸmalarının suçlama konusu yapılamayacağını deÄŸerlendirerek baÅŸvuruları reddetti.

Kobanê davasında 4 yıldır tutuklu bulunan Alp Altınörs’un baÅŸvurusunda AYM, Altınörs’un tutuklanmasının ölçülü olduÄŸunu savundu. AYM, Altınörs’un suçlandığı iddialara denk gelen suçlamaların katalog suç kapsamına girdiÄŸini belirterek, tutuklama halinin uygun olduÄŸuna hükmetti. AYM ayrıca Altınörs’ün kaçma şüphesi bulunduÄŸunu ileri sürdü.

Bülent Parmaksız’ın baÅŸvurusunda da AYM, hukuki yolların tüketilmediÄŸi gerekçesiyle baÅŸvuruyu kabul edilemez buldu. AYM, Parmaksız’ın tutuklanmasına dair yapılan iddialara iliÅŸkin, mahkemenin verdiÄŸi kararları gerekçe göstererek tutuklamanın ölçülü olduÄŸunu savundu.

Zeynep Ölbeci’nin baÅŸvurusu da benzer gerekçelerle reddedildi. AYM, Ölbeci’nin baÅŸvurusunda idari ve hukuki yolların tüketilmediÄŸini belirterek baÅŸvuruyu kabul edilemez buldu.

Bu kararların ardından söz konusu siyasetçilerin tutukluluk hallerine ilişkin süreç devam edecek.

NHY/ MA