AİHM: Dilenciye hapis cezası insan hakkı ihlalidir

AİHM, bir şahısa dilencilik yaptığı için hapis cezası veren İsviçre’yi haksız buldu. Mahkeme, temel ihtiyaçların karşılanması için dilenme hakkının engellenemeyeceğine hükmetti.

Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM), Ä°sviçre’de Romanya uyruklu bir kiÅŸiye dilencilik yaptığı gerekçesiyle hapis cezası verilmesini insan hakları ihlali olarak deÄŸerlendirdi.

Salı günü Strasbourg’da görülen davada mahkeme heyeti söz konusu kiÅŸinin, “içinde bulunduÄŸu olumsuz koÅŸullar” nedeniyle durumunu baÅŸkalarına bildirme ve temel ihtiyaçlarını, “Dilenerek karşılamaya çalışma hakkına” sahip olduÄŸuna hükmetti. Ä°sviçre ayrıca AÄ°HM tarafından kadına yaklaşık bin euro tazminat ödemeye mahkum edildi.

Gerekçeli kararda Romen kadının son derece yoksul bir aileye mensup, iÅŸsiz ve sosyal yardım olanaklarından mahrum olduÄŸuna vurgu yapılarak, kadının bu nedenle Cenevre’de defalarca dilenmek durumunda kaldığı belirtildi.

Cenevre’de geçerli olan yasalara göre dilencilik suç sayılıyor. Ancak ÅŸahsın yasaÄŸa raÄŸmen dilenmeye devam ettiÄŸi, bu nedenle çok defa çeÅŸitli cezalara çarptırıldığı belirtildi. 2014 yılında yaklaşık 464 euro para cezası verilen kiÅŸi, 2015 yılında da beÅŸ gün hapis cezasına mahkum edildi.

AÄ°HM, verilen hapis cezasının, “Suç iÅŸlenmesinin engellenmesi, yoldan geçenlerin, çevre sakinlerinin ve esnafın haklarının korunması hedefiyle” orantılı olmadığını belirtti. Ayrıca mahkeme, Cenevre’de uygulanan söz konusu yasayı diÄŸer ülkelerde uygulanan benzer yasalara göre daha genelleyici bularak eleÅŸtirdi.

epd / TY,HT