Ağaç katliamının son kurbanı Kuzguncuk

İstanbul’un en eski semtlerinden Kuzguncuk’ta adeta bir çevre katliamı yapıldı. 350 yıllık nar ağacı kesildi!..

Geçen ay Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden (VGM) 20 bin TL bedelle Üsküdar Belediyesi’ne kiralanan “Kuzguncuk Bostanı” denilen yeşil alanda ağaç kesildiğini gören semt sakinleri burada nöbete başladı.
Üsküdar Belediyesi’nin, “Ağaçların yaşam kalitesi bozulduğundan ötürü çalıların temizlenmesi gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulunduğu çalışma, sabah saatlerinde Üsküdar Belediyesi ekiplerinin ağaç kesmesiyle başladı. Ağaç kesimleri, mahallelinin müdahale etmesi üzerine kesim durduruldu.

Mahalle sakinleri başta olmak üzere bölgeye gelen çevreciler 16 bin 445 metrekarelik yeşil alanda ağaç nöbetine başladı. Kesilen ağaçlar arasında 350 yıllık bir nar ağacının da olduğunu iddia eden mahalleliler, sadece kuru ağaçları kestiklerini iddia eden belediye ekipleri arasında tartışma çıktı. Belediye ekiplerini bostandan çıkaran mahalleli, sosyal tesis yapılacağını iddia ettikleri arazide temizliği de kendisi yaptı.

MUHTAR: BUGÜN YANLIŞ BİRKAÇ İŞLEM OLMUŞ

Kuzguncuklular tarafından “İlia’nın Bostanı” olarak da anılan yeşil alanın sosyal mekan haline getirilmek istendiğini ileri süren Kuzguncuk Muhtarı Faik Kaptan, “Budama çalışması yaparken bugün yanlış birkaç işlem de olmuş. Bazı şeyler kabul edilebilir bir şey değil ” dedi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in seçilmeden önce bostana Kuzguncukluların istediği dışında bir şey yapılmayacağını söylediğini belirten Kaptan, “İstese de bir şey yapılamaz buraya. Burası sit alanı. Kuzguncuk halkının buradaki hasasiyetlerini herkes biliyor” dedi.

MAHALLE SAKİNİ: SOR BAKALIM BEN NE İSTİYORUM

Mahalle Sakini Ayfer Fatma Çelik, bostanın 700 yıllık bir tarihi olduğunu belirterek “Buraya projesiz giremezsin. İkincisi halka sormadan ağaçları kesemezsin. ‘Ben burayı kiraladım’ demek cevap değildir. Sen burayı benim adıma kiraladın. Sor bakalım ben ne istiyorum. Ben buranın böyle kalmasını istiyorum” diye konuştu.

ÖNCE KURU ERİK AĞACI, SONRA CANLI NAR AĞACI

Kuru ağaçları keserek başlayan ‘temizleme işleminin’ daha sonra yaş ağaçlara yöneldiğini iddia eden mahalle sakini Banu Öztürk de “3 gün önce kuru bir erik ağacını kesmeyle başladılar. Ama yanında yaşayan defne ağacı da kesilince olay renk değiştirdi. Bu sabah saatlerinde buraya geldiğimizde 300 senelik denilen nar ağacı, bir sürü defne ağacı yerle bir edilmişti” dedi. Öztürk de yeşil alanın bostan olarak kalmasını istediğini vurgulayarak “İstanbul’un park, bahçelerini görüyoruz. Tek tip bahçe anlayışı var. O şekilde bir park bahçe istemiyoruz” şeklinde konuştu.

İLLA TASARLANMIŞ YÜRÜME YOLLARI ŞART DEĞİL

Bostanın mahalleliler tarafından yılardır yeşil alan olarak kullandığının söyleyen Kuzguncuklular Derneği Başkanı Tülay Atabey Onat da “İlla tasarlanmış yürüme yolları, pistler, biçimli hobi bahçeleri… bunlar şart değil. Bu haliyle zaten son derece aktif kullanılıyor. Buna evrilmesine gerek yok” dedi.

ÜSKÜDAR BELDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA

Üsküdar Belediyesi’nden konuyla ilgili yazılı bir açıklama geldi. Arazide uzun yıllardır bakım yapılmadığı belirtilen “Doğal habitatına ait ağaçların ve bitkilerin yabani otlar, yabani sarmaşıklar ve çalılar tarafından tamamen işgal edildiği ve bu nedenle ağaçların yaşam kalitesi bozulduğundan ötürü çalıların temizlenmesi gerçekleştirilmiştir. Amacımız bostanı haşerelerden ve yabani otlardan temizleyip, sağlıklı ve temiz görünmesini sağlamaktır. Ayrıca bostan dahilinde bir hobi bahçesi oluşturulacaktır” denildi.

Bölge sakinleri ile ekipler arasında yaşanan gerginlik dolasıyla, polis ekipleri de çevrede önlem aldı.