ABD’nin Massachusetts eyaletindeki bir ormanda, bilim insanları tarafından “dev” virüsler keşfedildi. Bu virüsler, bakterilerle boy ölçüşecek kadar büyük ve çok daha karmaşık genomlara sahip olan canlılar. Bu virüsler, daha önce sucul ortamlarda bulunmuştu. Bu keşif, dev virüslerin ilk defa karasal bir ekosistemde görülmesini sağladı.
Bilim insanları, bu virüsleri, yaklaşık 30 yıldır devam eden bir toprak ısıtma deneyinin yapıldığı bir ormanda buldular. Bu deneyde, iklim değişikliğinin toprakta yaşayan mikroorganizmalar üzerindeki etkisi araştırılıyor. Bilim insanları, toprağı bir çözeltiye batırarak ve DNA’ya bağlanan bir boya kullanarak mikropları tanımladılar. Ardından, tekil hücreleri ayırmak için bir yöntem kullandılar ve DNA’larını sıraladılar. Böylece, 16 tane yeni dev virüs keşfettiler.
Bu dev virüslerin, DNA’larını hücrelere aktarmak için özel bir portal kullandıkları da ortaya çıktı. Bu portal, yıldız geçidi olarak adlandırılıyor ve virüsün yüzeyinde bulunuyor. Virüs, konak hücrenin içine girdiğinde, yıldız geçidinin beş bacağı açılıyor ve virüsün genetik malzemesinin hücreye kaymasına izin veriyor. Bu geçidin, asitli, tuzlu ve yüksek sıcaklık gibi çevresel koşullara cevap vererek açıldığı belirlendi.
Bu keşif, dev virüslerin biyolojisi ve evrimi hakkında yeni bilgiler sağlıyor. Ayrıca, iklim değişikliğinin bu virüslerin yayılması ve aktivitesi üzerindeki etkisini de anlamaya yardımcı oluyor. Dev virüslerin insan sağlığına veya ekosisteme ne gibi etkileri olabileceği ise henüz bilinmiyor.
NHY/ Popular Science
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024