Cumartesi Anneleri ters kelepçeyle gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri’nin 949. hafta eyleminde polis müdahalesi yaÅŸandı. Galatasaray Meydanı’na çıkan sokaklar kapatıldı ve kitle meydana giremedi. Kaybettikleri yakınlarının fotoÄŸrafları ve çiçeklerle meydana yürüyen gruba polis müdahale etti ve bazı katılımcıları ters kelepçe ile gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği Eş Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, HDP ve CHP milletvekilleri, avukatlar ve gazeteciler de vardı. Polis ayrıca basın mensuplarının görüntü almasını da engelledi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmasına 2018 yılından beri izin verilmiyor. Anayasa Mahkemesi’nin eylemlerin yasaklanmasıyla ilgili verdiÄŸi “ihlal” kararına raÄŸmen polis ablukası devam ediyor. Cumartesi Anneleri ise kaybettikleri yakınlarını unutmayacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybolan veya faili meçhul cinayetlere kurban giden yakınlarının akıbetini öğrenmek ve adalet talep etmek için 1995 yılından beri her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan bir insan hakları grubudur. Bu eylemler, Arjantin’deki Plaza Del Mayo Anneleri’nden esinlenerek baÅŸlatılmıştır. Cumartesi Anneleri, Türkiye’de zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç olarak tanınması, devlet arÅŸivlerinde kayıpların akıbetinin açıklanması, faillerin yargılanması ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gözaltında Kayıplar SözleÅŸmesi’nin imzalanması gibi talepleri vardır. (NHY)