6 Şubat depremi çocukların psikolojisini etkilemeye devam ediyor

Save the Children (Çocukları Kurtarın) yardım kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Türkiye’de birçok çocuk hala psikolojik sorunlar yaşıyor. Londra merkezli kuruluş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gerçekleştirdiği çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

Depremler nedeniyle 660 bin çocuk ve yaklaşık 2,4 milyon insanın çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirten Save the Children, geçen bir yıla rağmen 205 bin çocuk ve 761 binden fazla kişinin hala evlerine dönemediğini açıkladı. Kuruluş, Türk makamlarının resmi konutlara yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini, ancak 355 bin kişinin hala gayriresmî, düzensiz alanlarda çadırlarda veya konteynerlerde yaşadığını ifade etti.

Araştırmaya göre, depremden etkilenen bölgelerdeki ailelerin yüzde 51’i, çocuklarının psikolojisinde veya davranışlarında değişiklikler gözlemlediklerini söyledi. Bu çocukların yüzde 49’u kaygı belirtileri gösterirken, yüzde 21’i agresif davranışlar sergiliyor.

Save the Children’ın araştırması ayrıca, Türkiye’de resmi ve gayriresmî alanlarda yaşayan ailelerin yüzde 60’ının temel hijyen unsurlarına erişimde zorluk yaşadığını gösterdi.

Save the Children Türkiye Direktörü Sasha Ekanayake, depremin Türkiye’de artık manşetlerde olmasa da etkilerinin hala hissedildiğini belirtti. Ekanayake, depremden etkilenen her üç çocuktan birinin hala çadır veya konteynerlerde yaşamak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Tahrip olan sadece evler değil. Bu çocukların eskiden bildikleri hayatlar da tahrip oldu” dedi.

Çocukların eğitimlerine devam edebilmesi ve temel hizmetlere erişebilmesi için Save the Children’ın yerel makamlarla sıkı şekilde çalıştığını ifade eden Ekanayake, ancak ihtiyaçların hala çok fazla olduğunu ekledi. Save the Children Türkiye Direktörü, kaynakların kısıtlı olduğunu belirterek uluslararası topluma çağrıda bulundu ve “Uluslararası toplum Türkiye’yi unutmamalı” ifadesini kullandı.

  • NHY/ DW Türkçe