Dünya’nın kaynakları tükendi, 2,8 Dünya’ya daha ihtiyaç var

AB ülkelerinin doÄŸal kaynakları tüketme hızı baz alınarak yapılan bir araÅŸtırmaya göre 2019 yılını çıkarabilmek için 2,8 Dünya’ya daha ihtiyaç var.

Dünya DoÄŸayı Koruma Vakfı ve Küresel Ayak Ä°zi Ağı’nın hazırladığı rapor, insanoÄŸlunun Dünya’nın sunduÄŸu kaynakları hızla tükettiÄŸini bir kez daha ortaya koydu. AB ülkelerindeki tüketim hızının baz alındığı rapora göre insanoÄŸlu, gezegenimizin sunduÄŸu yıllık kaynakları 10 Mayıs itibarıyla tüketmiÅŸ olacak. 2019’u tamamlayabilmek içinse 2,8 Dünya’nın kaynaklarına ihtiyaç var.

PerÅŸembe günü yayınlanan raporda ayrıca Avrupalıların kıtanın doÄŸal ekosisteminin sunduÄŸundan iki kat daha fazla kaynak tükettiÄŸine dikkat çekildi. Dünya DoÄŸayı Koruma Vakfı’ndan Jörg-Andreas Krüger Avrupalıların “sanki bir deÄŸil, 2,8 Dünya varmış gibi yaÅŸadığını” belirterek “Dünya, bizim ökolojik ayak izlerimiz altında inliyor” dedi.

Dünya DoÄŸayı Koruma Vakfı, yaÅŸam kaynaklarının korunması konusunun Avrupa siyasetinin gündemine alınması çaÄŸrısı yaparak, en geç Mayıs ayı sonundaki Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasında sürdürülebilirlik konusunun Avrupa BirliÄŸi’nin ana temalarından biri haline gelmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Uzmanlara göre doÄŸal kaynaklara yönelik en büyük tehdidi iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine neden olan sera gazlarının salınımı oluÅŸturuyor. “Kendimize ve çocuklarımıza yaÅŸanabilir bir gelecek sunabilmek için derhal harekete geçmemiz gerekiyor” diyen Krüger, ayrıca dünya genelinde yüz binlerce öğrencinin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı harekete geçmeyen hükümetlerini protesto amacıyla düzenlediÄŸi “Gelecek için Cumalar” eylemlerine de destek verdi.

Avrupa BirliÄŸi’ne üye ülkeler arasında doÄŸal kaynaklarını en hızlı tüketen ülkelerin başında Lüksemburg geliyor. Lüksemburg 16 Åžubat tarihinde 2019 yılı doÄŸal kaynak rezervini tüketirken, Almanya bu yıla ait kaynaklarını 3 Mayıs tarihinde tüketti. Avrupa BirliÄŸi ülkeleri arasında kaynaklarını en tasarruflu kullanan Romanya’nın ise 2019 yılı doÄŸal kaynaklarını 12 Haziran’da tüketmesi bekleniyor.

Kaynak:  Deutsche Welle Türkçe