Yeni uzatmayla, Türkiye 1 Yılını OHAL’de geçirmiş olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu geçen yıl 21 Temmuz’da yürürlüğe koyulan olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına 4’ncü kez devam edilmesi yönünde karar aldı.

Halk oylamasıyla Türkiye’de partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi yolunu açan anayasa değişikliğine “evet” denilmesinin ardından Erdoğan, haftanın ilk gününde önce Milli Güvenlik Kurulu’nu (MGK) toplantıya çağırdı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda saat 19.30’da başlayan MGK toplantısı sonucunda, kamuoyunda beklenildiği üzere OHAL’in uzatılması yönünde karar alındı.

Saat 21.25’te tamamlandığı açıklanan MGK toplantısı ardından yazılı bildiri yayımlandı. MGK Bildirisi’nde, anayasa değişikliği halk oylamasının ülkenin her yerinde huzur ve güven ortamı içinde geçmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edildi. Bu konuda katkısı olan tüm kurumlara ve güvenlik görevlilerine teşekkür edilmesi dikkat çekti. Bildiride, “Yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal değerlendirilmiş, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır” denildi.

MGK ardından saat 22.30 itibariyle Saray’da Bakanlar Kurulu toplantısına geçildi. Devam etmekte olan Bakanlar Kurulu’ndan OHAL’in uzatılması yönünde karar alındı.

OHAL’in 4’ncü kez olarak 3 ay süreyle uygulanmasına karar verilmesiyle birlikte Türkiye, 20 Temmuz 2017 tarihine kadar OHAL altında yönetilmiş olacak. Dolayısıyla darbe girişimi gerekçesiyle hayata geçen OHAL, bu karar ile 1 yıl yürürlükte kalmış olacak.

Türkiye’de 1980’li yıllardan sonra ilk kez de tüm ülke genelinde 15 Temmuz Darbe Girişimi gerekçe gösterilerek OHAL ilan edildi. Bakanlar Kurulu’nun OHAL ilanı kararı, TBMM’de 21 Temmuz 2016 tarihli ve 1116 sayılı kararı ile ülke genelinde hayata geçti. Türkiye’de OHAL’in 2’nci kez uzatılması, 1 Ekim 2016 tarihli ve 1130 sayılı kararı ile uygulandı. OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu’na verilen yetki kullanılarak, bugüne değin çok sayıda kanun hükmünde kararname (KHK) düzenlemeleri hayata geçirildi. KHK’larla binlerce kamu görevlisi, akademisyen kamudan ihraç edilirken, pek çok yasada geçici OHAL döneminde kalıcı şekilde değişiklikler yapıldı. OHAL’in ilk ilanından itibaren iktidar partisi AKP’li yetkililerce “en kısa sürede sonlandırılacak” yönünde açıklamalar da yapıldı. Buna rağmen geçen yıl başlayan OHAL uygulaması, 16 Nisan’daki halk oylaması gerekçesiyle 19 Ocak gününden itibaren 3’ncü kez 20 Nisan’a kadar uzatıldı. TBMM’de 3 Ocak 2016 tarihli ve 1134 sayılı karar ile OHAL uygulamasına devam edildi.