Türkiye su fakiri bir ülke

Türkiye su kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak gözükse de, DSİ verilerine göre; günümüzde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir temiz su miktarı bin 500 metreküp iken, bu rakamın 2030 yılında, öngörülen nüfus artışıyla birlikte bin metreküpe düşeceği hesaplanıyor.

DenizTemiz DerneÄŸi (TURMEPA), Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, günümüzde kiÅŸi başına düşen yıllık kullanılabilir temiz su miktarının bin 500 metreküp olduÄŸunu, 2030 yılında ise öngörülen nüfus artışıyla birlikte bu rakamın bin metreküpe düşeceÄŸinin hesaplandığını bildirdi.

Dernekten konuyla ilgili yapılan açıklamada, TURMEPA’nın su kaynakları ile varlıklarının korunmasını ve suyun geleceÄŸine sahip çıkılmasını bir sorumluluk olarak görüyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre; dünyada 884 milyon kiÅŸinin temiz suya eriÅŸim imkanı bulunmadığı savunulan açıklamada, “GeliÅŸmekte olan ülkelerde atık suların tahmini olarak yüzde 90’ı arıtılmadan nehirlere, göllere ve okyanuslara boÅŸaltılıyor. Her yıl 250 milyon insan, kirli sularla bulaÅŸan hastalıklara yakalanıyor ve yaklaşık 5 milyon kiÅŸi yaÅŸamını kaybediyor” denildi.

Açıklamada, içinde yaşanılan yüzyılın ortalarına doğru, 60 ayrı ülkedeki 7 milyar insanın su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Türkiye, su kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak gözükse de, Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, günümüzde kiÅŸi başına düşen yıllık kullanılabilir temiz su miktarı bin 500 metreküp iken, bu rakamın 2030 yılında, öngörülen nüfus artışıyla birlikte bin metreküpe düşeceÄŸi hesaplanıyor. Bu düşüş nedeniyle su fakiri ülkeler arasına girmeye adayız. Türkiye’nin kullanabilir su potansiyeli 110 milyar metreküp olup bunun yüzde 16’sı içme ve kullanma amaçlı, yüzde 72’si tarımsal sulama amaçlı, yüzde 12’si sanayi amaçlı tüketiliyor.

Türkiye’nin Su Ayak Ä°zi Raporu’na göre ise hem üreticinin hem de tüketicinin kullandığı doÄŸrudan ve dolaylı suyun tatlı su kullanımı ifade eden su ayak izi dikkate alındığında; Türkiye’de kiÅŸi başına düşen su ayak izi yılda yaklaşık 2 bin metreküp, Türkiye’nin toplam su ayak izi ise yılda 140 milyar metreküp olarak hesaplanmıştır.”