Pygmalion etkisi “Kendi kendini gerçekleştiren kehanet”

Pygmalion priant Vénus d'animer sa statue, Jean-Baptiste Regnault

Beklentileriniz olumlu mu yoksa olumsuz mu? Olumsuz döngüler yaşamınızda yoğun olarak mı var? Peki nedir bunları kırmanın yolu?

Çok da zor değil.Başaracağınıza dair olumlu inancınızı daima canlı tutun ve sık sık kendinize tekrar edin. Geleceğe dair beklenti ve hayalleriniz, bugünkü davranışlarınızı ve bugün yaptığınız davranışlarınızın da geleceği şekillendiriyor. Psikolojide ”Pygmalon etkisi” olarak adlandırılan bu olgu ismini mitolojik bir öyküden almaktadır.

Kıbrıs’ta yaşayan Prens Pygmalion usta bir heykeltıraştır. Tüm kadınların kusurlu olduğunu düşünür. Aradığı kadını bulamadığı için kadınlardan nefret eder ve kendi kendine bir daha evlenmeyeceğine dair bir söz verir.

Günlerden bir gün, büyük bir fildişi taş görür ve bu düşüncesinden vazgeçer. Çünkü bu taşın içerisinde kendi arzuladığı, harika bir kadının olacağını hayal eder. Böylece fildişinden hayalindeki kadının heykelini yapmaya karar verir.Niyeti dünyada ki gelmiş geçmiş en güzel kadının heykelini yapmaktır. Gecesini gündüzüne katarak aşk ile çalışır çalışır…..Pygmalion Galetea adını verdiği heykeline deliler gibi aşık olur. Galetea’ ya sanki canlıymış gibi davranır, konuşur, sever, okşar, elbiseler giydirir ve hediyeler verir. Pygmalion’un yaşamında artık tek bir hayali vardır. Yapmış olduğu heykelin canlanması. Venüs bayramında; Pygmalion Afrodit’in tapınağına giderek ona yalvarır dua eder. Yaptığı heykelin canlanmasını ister. Tapınaktan döndüğünde, koşarak Gaetea’nın yanına giderek onun dudaklarından öper. Heykelin dudaklarının öptükçe ısınmaya başladığını görünce şaşkınık geçiririr. Bu sıcaklık heykeli sardıkça heykel canlanıp hayat bulur. Sonunda Pygmalion hayalindeki kadına kavuşarak mutlu bir ömür sürer.

Peki Pygmalion Etkisi insan ilişkilerde kendini nasıl gösteriyor?

Son yıllarda boşanan çiftlerin sayısı hızla artmış durumda. Evllikler ”Bir yastıkta kocayın” yerine, ”anlaşamazsak boşanırız” diyerek başlıyor.

Sonuç= Ayrılık / Boşanma…

Birinin sizi sevmediğini düşünüyorsanız davranışlarınız onun sizi sevmediği şeklinde olacağı için, karşı tarafta bu yönde davranacak ve bir süre sonra o kişi sizi gerçekten sevmeyecektir.

Pygmalion etkisinin bu gücünü, günlük yaşamımızda, iş yaşamında, sosyal yaşamda, evlilik hayatımızda ve pek çok alanda benzer bir döngü olarak bulabilirsiniz. Beklentilerimiz bu döngüyü şekillendiriyor ve sonunda beklenen şey gerçekleşiyor.

Nil GÖNCE
Latest posts by Nil GÖNCE (see all)