Ölmeden Önce Ä°tiraf: 50 yıldır aranan bombacı Japon’un itirafları

Kyodo ajansının haberine göre, 70 yaşındaki bir adam, ölmeden önce Japonya’da 1970’lerde gerçekleÅŸen bombalı eylemlere karışan bir grup üyesi olduÄŸunu polise itiraf etti. Ä°smi “KiriÅŸima SatoÅŸi” olarak kaydedilen şüpheli, mide kanseri nedeniyle hastanede tedavi görmekteydi ve gerçek adıyla ölmek istedi.

Polis, geçen hafta bir ihbar üzerine bu şüpheliyi Tokyo’daki bir hastanede sorguladı. Åžahıs, “DoÄŸu Asya Japonya Karşıtı Silahlı Cephe” adlı radikal bir gruba üye olduÄŸunu itiraf etti. Ancak, sorgudan sadece 4 gün sonra yaÅŸamını yitirdi. Polis, şüphelinin KiriÅŸima SatoÅŸi olduÄŸuna inandığını söyledi.

Polis, şüpheliye ait olduÄŸu düşünülen bir eve Kanagawa eyaletindeki Fujisawa bölgesinde baskın düzenledi. Şüphelinin yakınları üzerinde yapılan DNA testi, taraflar arasında “akrabalık açısından tutarsızlık bulunmadığını” ortaya koydu.

Japon basınına göre, KiriÅŸima SatoÅŸi’nin geçmiÅŸi ve baÄŸlı olduÄŸu radikal grup olan “DoÄŸu Asya Japonya Karşıtı Silahlı Cephe” hakkında detaylar ortaya çıktı. 1954’te doÄŸan KiriÅŸima, 1970’lerde büyük Japon ÅŸirketlerine yönelik bombalı saldırıları gerçekleÅŸtiren bu gruba üniversite öğrencisiyken katıldı. Grup, 1975’te Mitsubishi Heavy Industries binasına düzenlenen saldırıdan sorumlu tutulmuÅŸtu.

KiriÅŸima’nın, EAAJAF’ye ait bazı bombalı eylemlere karıştığı ve Nisan 1975’te Tokyo’nun Ginza bölgesindeki bir binaya el yapımı saatli bomba yerleÅŸtirmekle suçlandığı belirtildi.

Japonya genelinde “aranıyor” ilanıyla aranan KiriÅŸima’nın 40 yılı aÅŸkın süredir “Uçida HiroÅŸi” adıyla çalıştığı bir inÅŸaat firmasında çalıştığı da belirlendi. Devlet televizyonu NHK, KiriÅŸima’nın kaçak yaÅŸarken mobil telefon ve sigorta kartı taşımadığını, maaşını nakit alarak teslim aldığını bildirdi. Polis, KiriÅŸima’nın EAAJAF grubunun liderlerinden biri olmadığını ancak hala yakalanamayan üyelerinden biri olabileceÄŸinden şüpheleniyor.

 

  • NHY/ AA