Nobel Edebiyat Ödülü Kazuo Ishiguro’nun

Bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü’ne Japon kökenli Ä°ngiliz yazar Kazuo Ishiguro layık görüldü.

Ä°sveç Akademisi Daimi Sekreteri Sara Danius, usta yazarı “Jane Austen’ın komedisini ve psikolojik derinliÄŸini, Kafka ile birleÅŸtirdiÄŸinizde ortaya Ishiguro çıkıyor” sözleriyle anlattı.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü veren akademi tarafından yapılan açıklamada da Ishiguro’nun kitaplarının gerçeklik ve algı arasındaki uçurumu gözler önüne seren eserler olduÄŸu vurgulandı.

1989’da yazdığı ve en çok bilinen eseri olan Günden Kalanlar (The Remains of the Day) 1993 yılında aynı isimle sinemaya uyarlandı. Filmde üntü aktrist Anthony Hopkins ve Emma Thompson rol aldı.

Yazarın 2005 yılında basılan Never Let Me Go (Beni Asla Bırakma) isimli kitabı da 2010 yılında aynı isimle beyazperdeye taşındı. Never Let Me Go, Time dergisi tarafından Ä°ngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınmıştı. Kazuo Ishiguro, romanıyla aynı yıl Man Booker Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Ä°ngiliz yazarın bilinen diÄŸer eserleri arasında, A Pale View of Hills (1982) – (Uzak Tepeler), An Artist of the Floating World (1986) – (DeÄŸiÅŸen Dünyada Bir Sanatçı), The Unconsoled (1995) – (Avunamayanlar), When We Were Orphans – (2000) (ÇocukluÄŸumu Ararken), Never Let Me Go (2005) – (Beni Asla Bırakma), The Buried Giant (2015) – (Gömülü Dev) bulunuyor.

Ä°ngiliz yazar, Nobel ödülü ile birlikte 1.1 milyon dolar tutarında para ödülünün de sahibi oldu. Ödülü Ishiguro’ya 10 Aralık’ta Stockholm’de verilecek.

Geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü ABD’li ÅŸarkıcı Bob Dylan’a “Amerikan ÅŸarkı kültüründe yeni bir ÅŸiirsel anlatım yarattığı için” verilmiÅŸti.

Kazuo Ishiguro kimdir?

Ishiguro 8 Kasım 1954’te Nagasaki’de dünyaya geldi. 5 yaşındayken ailesiyle birlikte Ä°ngiltere’ye yerleÅŸti. Guildford/Surrey’de büyüyen yazar, Canterbury’de Ä°ngilizce ve felsefe eÄŸitimi aldı. University of East Anglia’da yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. 1982 yılında Ä°ngiliz vatandaÅŸlığına geçti. Ishiguro ÅŸu an eÅŸi ve kızı ile birlikte Londra’da yaşıyor.