Munzur’da devlet eliyle hayvan katliamı yapılacak

Munzur Dağları’nın 2 bin hektarlık bölümü av turizmi bölgesi ilan ediliyor. Orman Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesi bulunan çengel boynuzlu dağ keçisi yetiştirecek ve bölgeyi av turizmine açacak

Devlet, Munzur Dağları’nın Erzincan tarafındaki binlerce hektarlık alanını av turizmine açmaya hazırlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, av turizmini geliştirme amacıyla Av Köşkü kurma projesinin ilkini Erzincan’da hayata geçirecek. Geçen günlerde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2017 yatırım programında yer alan “Av Turizmi Geliştirme Projesi” toplantısı, Erzincan Valisi Ali Arslantaş başkanlığında yapıldı. Kurum müdürleri, avcılar ve atıcılar kulüp başkanları ile projenin uygulanacağı bölgedeki bazı köylerin muhtarlarının katıldığı toplantıda proje hakkında bilgi verildi,

Üretim maskesi

Erzincan Merkez ilçesi Kılıçkaya, Ortayurt ve Ergan köylerini de içine alacak 2 bin 313 hektarlık alanda uygulanması planlanan “Av Köşkü ve Yaban Hayvanları Üretim İstasyonu” projesi hakkında bilgi veren Vali Ali Arslantaş, tahsis işlemlerine başlandığını da duyurdu. Erzincan kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta, Ergan kayak tesislerinin doğusunda ve Munzur Dağları’nın en yüksek tepesi olan Akbaba Dağı’nı içine alan bölgede av köşkünün yanı sıra bölgede ava sunulmak üzere kutsal sayılan tek boynuzlu dağ keçisi üretim istasyonu da kurulacağı bildirildi. Vali Arslantaş, 1 milyon liralık ödenek ayrılan bölgenin fizibilite raporunun en kısa sürede onay için Kalkınma Bakanlığı’na sunulacağını söyledi.

Erzincan’ın av turizmi potansiyelini yükseltmek, av ve yaban hayvanlarının popülasyon düzeyini arttırmak amacıyla üretim istasyonu kurulacağını söyleyen Vali Arslantaş, “Av Turizmi Geliştirme Projesi ile Ergan Kayak Tesisleri, turizm faaliyetlerinin çeşitlenmesini sağlayacaktır. Yaban hayvanları üretimi için uygun alanın etrafı kafes telle çevrilerek özellikle üretilmesi planlanan Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için kurulacak olan üretim istasyonu dünyada ilk örnek olacaktır” dedi.

Yaylaya av köşkü

“Av Turizmi Geliştirme Projesi” kapsamında yapılacağı bildirilen otel, restoran ve diğer donatıların çevre köylülerin hayvancılık için kullandığı yaylaya yapılacağı öğrenildi.

“Köylüye ‘gidin’ deniliyor”

Av turizmi için proje alanı ilan edilen bölgedeki köylerin tamamına yakınının Alevi yurttaşların yaşadığı köyler olması ise dikkati çekti. Projenin dağ keçilerinin üretilip para karşılığı katline izin verilmesinin ötesinde, bölgede yaylacılık ve arıcılık yaparak yaşamını sürdüren yurttaşları göçe zorlamak gibi bir amacın bulunabileceği endişesi de dillendiriliyor. Projeden vazgeçilmesi için imza toplayan köylüler, “Biz hiç haklı bir gerekçe olmadan 1938’deki Dersim İsyanı bahane edilerek ‘Siz onların akrabasısınız’ bahanesiyle bu bölgeden sürülen, katledilen ailelerin çocuklarıyız. İşsizlik çok, hayvancılık, arıcılık yaparak yaşıyoruz. Yaylalar av turizmine açılırsa elimizden hayvancılık, arıcılık yapma imkânımız da alınır. Topraklar zaten verimli değil, yaylaya çıkamazsak bu bölgede artık barınamayız, karnımızı doyurmak için göçmek zorunda kalırız” ifadelerini kullandı.