Melet Irmağı’nda büyük katliam!

Melet Irmağı’nda büyük çevre felaketi yaşandı. HES’lerin elektrik üretmesi için su tutulan Topçam Barajı’ndan yasal zorluluk olmasına rağmen can suyu bırakılmayınca Melet Irmağı’na has binlerce balık susuzluk sebebiyle öldü. Birkaç noktada balıklar ölürken özellikle Titan İnşaatın şantiyesinin bulunduğu Tenime Mevkiinde kelimenin tek anlamıyla kan donduran görüntüler ortaya çıktı. Irmak zemininde kup kuru kayaların arasında binlerce balık ters döndü. Balıklar yöre sakinleri tarafından avuç avuç toplandı. Bu sırada cep telefonları ile çekilen görüntüler facianın boyutunu gösterirken yürek de sızlattı.

Hevesimiz kursağımızda kaldı

Topçam Muhtarı Yalçın Karabulut ise yaşananlara isyan etti. Zaman zaman Melet Irmağı’na can suyunun verilmediğini aktaran Topçam Muhtarı Yalçın Karabulut, “Bu kez kelimenin tam anlamıyla bir facia yaşandı. Topçam Barajı’nın 1997 yılında yapımına başlandığında biz gerçekten büyük heves ve heyecan duymuştuk. Ama bugün bu heves ve heyecanımız kursağımızda kaldı. Bu haliyle Topçam barajı bize mutluluk değil üzüntü veriyor, büyük üzüntü veriyor. Çünkü barajdan HES’ler elektirik üretsin diye can suyu bırakılmayınca binlerce balık susuzluktan öldü. Bunu insanlar kovalarla topladı. Kilolarca balık toplandı.” dedi.

Katliama sebep olanları lanetliyorum

“Ben bu durumu ve bu duruma sebep olanları lanetliyorum, bu yöreni bir evladı olarak kınıyorum.” diyen Topçam Muhtarı Karabulut, “Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu durum üstü örtülebilecek görmezden gelinebilecek bir şey değildir. Lütfen bu facia karşısında duyarlı olalım, hassas olalım. DSİ’nin yetkilileri niye buna duyarsız kalıyorlar neden hassasiyet göstermiyorlar bunu anlamıyorum, anlayamıyorum. Binlerce yüzbinlerce balık bu ırmakta bu vadide katloldu. Bunu herkes gördü. Burası Melet Irmağı, burası Karadeniz’in en büyük ırmaklarından biri. Burası taa Koyulhisar sınırından çıkıyor. Oradan çıkıyor ama burada hem Melet Irmağı hem de içindeki doğal hayat öldürülüyor. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Bu sineye çekilebilir bir şey mi? Birilerinin vicdanına sığıyorsa da benim sığmıyor.” şeklinde konuştu.

DSİ’yi ibretle kınıyorum

Vicdan azabı çektiğini aktaran Karabulut, “Buradan suç duyurusunda bulunuyorum. Sezimi duyan ehl-i vicdan insanlara suç duyurusunda bulunuyorum. Burada birileri para kazanacak diye Melet Irmağı’nı öldürülüyor. Ondaki doğal yaşam öldürülüyor. Böyle bir şey olmaz. Bütün dağlarımızda, yaylalarımızda HES’ler yüzünden sularımız yok olma derecesine geldi. Hayvanlarımız bile doğada su bulamıyor. Biz buna katlanırken, sabrederken bu şekilde bir doğa katliamı yaşanmasında şiddetle karşı çıkıyoruz. ‘Hayır’ diyoruz, ‘hayır bu vicdansızlığı yapamazsınız’ diyoruz. Biz bu hizmetleri yaparken çocuklarımızın geleceğini karartmayalım. O yüzden çok duyarlı olmalıyız. Ben özelikle DSİ’yi böyle bir yanlışı yaptığı için kınıyorum. İbretle kınıyorum.” diye konuştu.

Elektrik üretilsin ama böyle değil

Topçam Muhtarı Karabulut sözlerini şöyle tamamladı: “Birileri rant sağlayacak diye bu canım güzelliği öldürmeyelim. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza hatta OBB Başkanı Enver Yılmaz’a sesleniyorum. Bu yanlışa razı olmayalım. Melet Irmağı’nın öldürülmesine razı olmayalım. Tabi ki HES’ler yapılsın, elektrik üretilsin, yollarımız yapılsın güzel bir şey ama karşılığında böyle katliamlar yaşanmasın. Burada daha önceden insan geçemezdi. Şimdi balıklar bile yaşamıyor. Daha durumun vahametini anlatmak için ne söylememiz lazım. Ayrıca burada Melet Irmağına has balıkların da nesli tükeniyor. Böyle giderse yüzyıllardır var olan balıklar bir daha olmayacak.”

Bu günleri için uyarı yapmıştık ancak…

Ordu Olay 6 Temmuz 2017 tarihli ‘Melet Irmağı Kuruyor’ başlılık haberinde konuyu gündeme getirmiş, su olmadığı için ırmağın tabanının ortaya çıktığını, doğal hayatın tehlikeye düştüğünü belirmişti. Bu arada su olmadığı için HES’lerin zorunlu olarak yıllık bakım iznine çıkarıldığını ifade etmişti. Ayrıca can suyu bırakmanın yasal zorunluluk olduğunu aktarmıştı.

Melet’e tepkiler sürüyor!

Kendisinin balık ölümlerinin yaşandığı yerin hemen üzerendeki şantiyede çalıştığını ifade eden Bülent Güler, “Ben bu şantiyede çalışıyorum. Kendim de bu yörenin çocuğuyum. Sabah katlık baktık ki Melet Irmağı’nda hiç su kalmamış. Yüzlerce. Bunlarca balık ters dönmüş. Biz tabi o balıkları tuttuk, yedik. Yazık, doğaya yazık. Eskiden Melet Irmağı çok güzel şen şakrak bir yerdi. Şimdi o güzel günlerden eser yok. Her şey bitti. O hali bu halinden daha güzeldi. Su seviyesi o kadar yüksekti ki karşıdan karşıya geçemezdiniz. Kaç kişi karşıdan karışa geçmek isterken öldü. Burada o kadar güçlü bir ırmak vardı. Böyle devam ederse birkaç sene sora burası biter. O yüzden yetkililerin bir önlem almalarını istiyoruz” dedi.

Kaynak: ORDU OLAY