Kötü eğitim!

Bazıları eğitim kurumlarındaki müfredat programını çok önemserler. Hani şu “dindar nesil, kindar nesil…” yetiştirme meselesi.

Eğitimin kalitesi elbette çok önemli. Fakat ideolojik eğitimin (öğreti ezberciliğinin) insanlar üzerinde belirleyici bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Çünkü öğrenen insanlar büyük kısmıyla kendilerine ezberletilen çoğu şeyi benimseyerek değil, öğretmenlerin-yöneticilerin duymak istedikleri şeyleri onlara söyleyerek yükselme kriteri olarak daha baştan ayrı bir formatta ele alırlar.

Örneğin AKP’nin okullardaki eğitim programına yaptığı / yapacağı müfredat istenen formatta insanlar yetişmesinde işe yarayacak mı?

Bence hayır…

Göz önünde duran bir iki örnek vereyim. Şu anda Rusya Devlet Başkanı olan Putin SSCB dönemi okullarında öğrenim gördü. Parti tarihini ezberledi, Marksizm-Leninizmin temel ilkelerini öğrendi. Bu derslerden başarılı notlar aldı ki okullarını bitirdi; bürokraside yükseldi…

Almanya’yı da DDR’de öğretim görmüş, okulları başarı ile bitirmiş bir başka politikacı olan bayan Merkel 4 dönemdir üst üste seçilerek yönetiyor. DDR dönemi Lise tarih kitaplarını incelemiştim. Son sınıf neredeyse Almanya Sosyalist Birlik Paritsi (SED)’in Parti kongrelerine ayrılmış. Bayan Merkel belli ki bunları başarı ile öğrenmiş…

Şimdi ne oldu?

Ne Putin, okulda öyle ideolojik eğitim gördüğü için Marksist-Leninist’tir, ne de Bayan Merkel komünist!

Stalin, Rahip okulunu birincilikle bitirmemiş miydi?

Türkiye’de 80 yıldır ilkokuldan başlayarak aralıksız resmi “Kemalizm” eğitimi verildi ama Kemalist Parti ancak % 20 desteği bulabiliyor. Neden?

Demem o ki AKP sabah akşam okullarda Erdoğan yemini ettirse, kendine özel günler ihdas etse de bunun AKP’li nesiller yetiştireceğinin garantisi yoktur. 15 Temmuz ders olarak okutuluyormuş… 27 Mayıs (darbesi/ihtilali) 15 yıldan fazla ders olarak okutuldu okullarda. Hatırlayan veya umursayan var mı?

Recep MARAŞLI
Latest posts by Recep MARAŞLI (see all)