Kilo ver(e)memenin nedeni duygusal açlık olabilir

Kanada Calgary Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 97′sinin aşırı yemelerinin sebebinin ”duygusal açlıktan” olduğu tespit edilmiş.

Sinirli, endişeli, öfkeli, çaresiz olduğunuz ve sıkıldığınız zamanlarda sıklıkla çikolata, tatlı gibi şeyler canınızı çekiyorsa ve tok olduğunuz halde sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız, kısa aralıklarla yiyerek rahatladığınızı hissediyorsanız ’’biyolojik değil duygusal açlık’’ çekiyor olabilirsiniz.

Dr. Roger Gould, açlığın temelinde duygusal boşluklar olduğunu savunur. Duygusal açlık nedeniyle kişi bedeninin ihtiyacı olan gıdaları değil, onu duygusal olarak rahatlatan gıdaları tercih ettiğini belirtir. Bazı kişilerin bu hassas noktayı fark ederken, bazılarında bu tuzaktan kurtulamayarak kendilerini ”yemek yiyerek mutlu etmeye çalıştıklarını” söyler.

Duygusal açlık ne anlama geliyor; daraldığınıza bunaldığınızda hep aynı besini mi canınız çekiyor? Bu durum hangi psikolojik sorununuz için alarm sinyalleri veriyor!

2005 yılında Amerikalı Psikoterapist Cynthia Power; 500 hastasına yemek yedikleri zaman kendilerini nasıl hissettiklerini sorarak özel bir günlük tuttu. Araştırmasının sonunda da belli gıdaların belli durumlar neticesinde tüketildiğini keşfetti. Tokken ya da aşırı yediklerinde, bunun ne anlama geldiği sorulmuş ve aşağıdaki yanıtlar alınmış:
* “Canım peynir ve tuzlu kraker çekiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Kafam karışık ve hayal kırıklığına uğradım.”
* “Canım et ürünleri tüketmek istiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Sinirliyim.”
* “Canım dondurma yemek istiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Huzura ihtiyacım var.”
* “Canım kahve ve çikolata çekiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Çok mutsuzum ve ilgiye ihtiyacım var.”
* “Bol miktarda mısır gevreği tüketmek istiyorum.” Bu ne anlama geliyor? “Çok stresliyim.”
* “Canım pasta yemek istiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Kendimi yalnız hissediyorum.”

‘Aşırı Tüketime Elveda Deyin’ adlı çok satan kitabın yazarı Gillian Riley, bazı gıdaların ağrı kesici etkiye sahip opioid, mutluluk verici serotonin ve rahatlamanızı sağlayan cannabionoid hormonlarını harekete geçirdiğini belirtiyor. “Bu yüzden zamanla bu gıdalar alışkanlık haline dönüşüyor, örneğin eşinizle kavga ettiğinizde ağzınıza bir parça çikolata atıyorsanız, zamanla kendinizi tok olmanıza rağmen çikolata yerken bulabilirsiniz. Stresle başa çıkmanın, mutlu hissetmenin, kızgınlığı yatıştırmanın yolunun yemek yemek olduğuna şartlanmış olabilirsiniz.

Çözümü var
Açlığınız biyolojik mi duygusal mı ayırt edip, duygularınızın farkına varıp mutsuzluğunuzun kaynağına inmek ” duygusal yeme” bozukluklarının önüne geçebilmenin yollarından en önemlisi. Duygularınızı keşfedin; sizi tetikleyen duygu yalnızlıksa, biraz daha sosyal olmayı deneyebilirsiniz. Sevilme ihtiyacı mı, önce siz kendinizi sevin ve kendinizle barışın. Duygusal boşluğunuzu yemek yiyerek doldurmanızın hiç de sağlıklı bir davranış olmadığını fark etmelisiniz. Problemlerinizi tek başınıza çözemiyorsanız konunun uzmanlarından gerekli yardımı almayı deneyebilirsiniz. Önemli olan sorunlarınız ayırt etmek, farkına varmak ve çözüm yollarını görebilmekde….

Uzm.Klinik Psikolog, Hipnoterapist

Nil GÖNCE
Latest posts by Nil GÖNCE (see all)