Kapalı Kapıların Arkasında Neler Konuşuldu?

Kapalı Kapılar Arkasında”Özel” Görüşmeler!

Kapalı kapıların ardındaki özel görüşmeler, kiÅŸiye özel ve çok özel çıkarları koruma adına yapılan pazarlık alanıdır. O alanda olan ÅŸahıslar, kendileri açısındaki artı ve eksilerinin hesabını yaparak, karşılıklı ödünler vererek orta yol bulmak için tartışırlar. Hele buna, birde “bu görüşme konusu benimle mezara gidecek” denilecek kadar hassasiyetle korunuyorsa, bu çok daha özele indirgenmiÅŸ olduÄŸundadır. Orada çok daha detaylı çıkarlar koruma altına alınmış demektir.

Ä°ÅŸte BaÅŸbakan sayın ErdoÄŸan’da bu tür iki özel görüşme yapmıştır. Ve bu görüşmelerde, görüşen iki kiÅŸi arasında sır olarak “ölene” kadar saklanacağına da söz verilmiÅŸ görünüyor. Sözüm ona “demokrat” geçinen ve ÅŸeffaf bir döneme girildiÄŸini iddia eden bu hükümet için bu iki uygulama bile ne kadar belirsiz ve gri olduÄŸunu anlatmaya yeter. Bu türden saklı iÅŸlerin olduÄŸu bu dönemde hangi ÅŸeffaflıktan söz edile bilinir ki?

BaÅŸbakan, “iyi çocuklar” diye addedilen ve resmi olarak, katliam ve provokasyonlar tezgahlayan kiÅŸilere sahip çıkan ve onları “iyi tanıdığını” iddia eden dönemin Genel Kurmay BaÅŸkanını özel olarak ödüllendirmiÅŸ, ona zırhlı araç tesis etmiÅŸti. Ama ne için? Çünkü o generallerde özel görüşme yapmış ve kendi aralarında anlaÅŸarak, karşılıklı bir çok olay küllendirilmiÅŸ olarak birbirlerine veda etmiÅŸlerdi. Ä°ki taraf içinde sıkıntı haline gelmiÅŸ olan ve kendileri için en zayıf halkayı oluÅŸturan o sorunu baskı ve tehdit yolu kullanılarak çözmüşlerdi. Çözüm yoluda o kapalı kapılar arkasındaki özel görüşmede üretmiÅŸlerdi.

Özel görüşme, kapalı kapılar arkasında baÅŸ baÅŸa ne görüşülür? Bunun cevabını görüşen kiÅŸiler bilir. Ancak görüşmenin zamanı ve koÅŸulları ile birlikte düşünüldüğünde, iÅŸin rengi deÄŸiÅŸiyor. O görüşme sonrası, “iyi çocuklar” hakkında dava açan savcı ve bir çok yargıcın canı yanmıştı. Ama “iyi çocuklar” ve onlara sahip çıkan PaÅŸa ödüllendirilmiÅŸti. Ä°ÅŸte görüşmenin general cephesinde gün yüzüne çıkanlar sadece bunlar iken. Sayın ErdoÄŸan ve hükümeti açısında neler olduÄŸu ise bilinmiyor. Bu kapalı kapılar arkasında, o günün özel koÅŸulları ve yaÅŸanan acıları küllemeye yönelik ve katillerle bu katilleri korumaya çalışanlar özel olarak korundukları aÅŸikardır. O kapıların ardında, Türkiye halklarının lehine hiçbir ÅŸey görüşülmediÄŸi gibi, özel iliÅŸkiler içindekilerin çıkarları için halklara zarar verecek kararlar alındığıda ortaya çıkıyor.

Şimdi yine ordunun tepesindeki sorunlardan dolayı oluşan belirsizliği gidermek için, yine kapalı kapılar arkasında özel görüşmeler yapıldı. Her şey açık ve ortada iken, orada gizli olarak neler görüşülür? Özel ilişki ve çıkarların korunması amaç değilse, gizli görüşmenin ne anlamı olur? Bu tür koşullarda yapılan ayrı ikili görüşmeler hep şüphe uyandırır. Çünkü o zaman açıklama gelmiyorsa, özel anlaşmalar var. Her kes kendi cephesinde konumunu sağlamlaştırmak için taahhüt almıştır. Birbirlerine garanti sağlamışlardır. Pazarlıklar vardır. Her birey kendi kurumunu garantiye alma ve özel konumunu güçlendirme maksatlı tartışmalar yaşanmış olabilir. İkili özel görüşmenin konusu ve konuşulanlar kamuoyuna açıklanmadıkça, şüphelenmeler ve farklı yorumlar yapılmak zorunluluğu doğacaktır.

Bu tür özel görüşmelerin gizliliÄŸi, derin pazarlıkların olduÄŸunun göstergesidir. Bu pazarlığın sonuçları bir ÅŸekilde dışa yansısa da, daha özel konular uzun süre kendini hissettirmeyecektir. Sonucu alındığında da bizlerin hissetmesi söz konusu olmayacaktır. Ama bu görüşme konusundaki derin kuÅŸkular sürmeye devam edecektir. Åžeffaf yönetimler ve halktan gizlisi olmayanlar böyle davranamaz. O konu açıktan görüşülür ve sonuca baÄŸlanır. Ancak, “devletin beka ası” denilerek bu tür görüşmeler sır görüşmelere dönüştürülerek ÅŸeffaflıktan söz edilemez. Burada neler konuÅŸuldu? Neler karara baÄŸlandı? hepimizin bilme hakkı vardır. Bunları saklamak, kendileri ilgili korkularının ve zaaflarının olmasından kaynaklıdır.

Bu konuda suskunluk sürsede, bizlerde bunu sormada geri durmayacağız. Halkı temsil ettiklerini iddia edenler, halktan saklı ve gizlilikleri olmaması gereklidir. Ancak burjuva ahlak ve burjuva anlayış budur. Burjuvazi, ancak kendi kendilerine karşı sorumluluk duyarlar. Halka karşı hiç bir sorumluluk duygusu taşımazlar. Olaya bu boyutuyla bakıldığında daha rahat anlaşılır olur. Bunu her iÅŸlerinde ve davranışlarına gösteriyorlarda. Söylem ve eylemleri hep ayrı olanların yapageldikleri hep bu olmuÅŸtur. Ancak bunu yaparken de, propagandayı yoÄŸunlaÅŸtırarak kafa karışıklığı ve “inandırıcılıklarını” saÄŸlayabiliyorlar. Toplumun geri bilinci ve inançlarını istismarı bu çevrelerin iÅŸini kolaylaÅŸtırıyor.

Ali MAKAL